Цю подію без перебільшення можна назвати епохальною, оскільки астрономам вперше
в історії вдалося "безпосередньо", а не за допомогою обчислень і непрямих спостережень, побачити планету не з Сонячної системи. Про це повідомила Європейська південна обсерваторія.

Відкриту дев'ять років тому екзопланету HR8799e у молодої зірки в 129 світлових роках від нас побачили на Дуже Великому Телескопі-Інтерферометрі (VLTI), обладнаному приймачем GRAVITY.

HR8799e - типовий над-юпітер віком близько 30 млн років у сузір'ї Пегаса, який набагато масивніший і набагато молодший за будь-які планети Сонця.

"Умови на її поверхні дуже негостинні: нерозтрачена енергія її утворення і потужний парниковий ефект нагріли HR8799e до температури близько 1000°C", - пишуть астрономи.

Популярні новини зараз

Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини

Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

Як наголошується у статті, відкриття сталося завдяки методу оптичної інтерферометрії: технології, що дозволяє створювати надпотужні телескопи, комбінуючи один з одним кілька телескопів меншого розміру.

Також дослідникам вдалося зібрати і ретельно розділити світло від атмосфери планети і від її зірки. Так на космічному об'єкті побачили складну атмосферу з залізо-силікатними хмарами, дізналися її склад, і з'ясували, що там бушує буря планетарного масштабу.

"Наш аналіз показав, що атмосфера HR8799e містить набагато більше оксиду вуглецю, ніж метану — це незрозуміло з точки зору хімії рівноважних процесів", - каже Сильвестр Лакур, керівник дослідницької групи, співробітник CNRS, Паризької обсерваторії та Інституту позаземної фізики Макса Планка. "Нам здається, що цей несподіваний результат найкраще пояснюється вертикальними вітрами, що дують у верхніх шарах атмосфери, які не дозволяють угарному газу вступати в реакцію з воднем і утворювати метан".

Орбітальний рух навколо HR8799е:

Нагадаємо, вчені виявили на астероїдах залишки стародавніх інопланетних технологій.

Як повідомляв портал "Знай.uа", прибульці використовують воду для інопланетної селекції і знищать людство. Цілющий ефір стане початком атаки і космічної війни, Земля в небезпеці.

Також "Знай.uа" писав, Земля може стати жертвою чорної діри, вибратися не вдасться нічому живому.