30 квітня (17 квітня за старим стилем) за народним календарем відзначається Зосима Пасічник. Зосимою свято назване на честь святого Зосима Соловецького, шанованого православними християнами в даний день.

Історія свята

Історія Зосими почалася в 15 столітті в Новгородському краю в селищі Толвуї. Після смерті батьків він роздав майно бідним, а сам постригся в ченці. Чернець познайомився з преподобним Саватієм і вирушив з ним на Соловецькі острови. Там вони створили обитель, який згодом став Соловецьким монастирем, а Зосима – її ігуменом. Святий дожив до старості, а після смерті його мощі перенесли до Преображенський собор.

Одного разу Зосима і Саватій здійснили подорож на Афон (сучасна Греція), а на зворотньому шляху привезли додому бджолину матку, поклавши таким чином початок бджолярської діяльності на Русі. З тих пір святих вважають покровителями бджолиного рою. Тому в народі і назвали день – Зосима Пасічник.

Традиції свята

На Зосиму Пасічника бджолярі (також як на Пудів день – 28 квітня) виносили вулики з омшаників і перевіряли збереження рою після зимівлі. Якщо стояла сприятлива погода, бджіл випускали на обліт. У разі холодів їх випуск відкладали, але бджіл підгодовували цукровим сиропом, щоб комахи набралися сил після зими.

Популярні новини зараз

Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне"

Заплатите за троюрідну тітку, яку ніколи не бачили: на українців хочуть повісити борги померлих родичів

З'ясовуватимуть після конфіскації: адвокат розповів, як "забиратимуть" авто на користь ЗСУ

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Показати ще

Серед пасічників існував обряд з вуликами. Їх виносили на свіже повітря, а посеред пасіки ставили стіл, застеляли його скатертиною і викладали на нього сіль і свіжоспечений хліб. Господарі запалювали свічку, освячену в храмі, і обходили з нею навколо вуликів, читали молитву святим покровителям про успішне зростання бджолиної сім'ї і великий збір меду. Потім вулика бризкали святою водою, а стільники носили до храму на освячення.

Також в цей день слід спробувати ложку меду. Мед народ використовував і в чай, і в випічку, і в різдвяну кутю. Ще він вважався важливим інгредієнтом у виготовленні медовухи, браги, пива. Крім того, мед, прополіс і пилок, зібраний бджолами, використовували як ліки.

Нагадаємо, раніше інформаційний портал "Знай.uа" повідомляв про те, що на 28 квітня припадає народне свято Пудів день. Вірні православної церкви в цей день вшановують пам'ять апостола Пуда. Пуд був учнем і послідовником апостола Павла. Разом із ним він ходив проповідувати слово Боже. Його обрали до числа 70 апостолів-провісників, яких послали розповісти про швидкий прихід Ісуса Христа.