Згідно з старовинними рецептами великодні паски готуються протягом кількох годин. Раніше господині прокидалися дуже рано, близько четвертої ранку, а деякі навіть готували паски всю ніч з п'ятниці на суботу. Тісто для паски обов'язково повинно підійти кілька разів, не потрібно скупитися і на його вимішування. Під час замісу господині читали молитву.

У наш час такі ритуали здаються зайвими, але варто пам'ятати, що всі клопоти покликані очистити дух перед Світлим Воскресінням, щоб зробити свято ще добрішим і щасливішим.

Традиційні рецепти великодніх пасок розраховані на заміс великого обсягу тесту, так як розраховували на велику сім'ю. Ще кілька пасок на подарунки родичам і друзям, церкву, збереження протягом року під іконами і так далі.

Є припущення, що паска не повинен важити менше 0,5 кг, інакше він пересохне в печі і стане зовсім несмачним.

Для дорослих членів сім'ї пекли паски побільше, для дітей - маленькі. Господині заздалегідь визначали, який паска кому дістанеться і дивилися як він печеться. Вважалося, що якщо паску погано піднімався, протягом року людини чекають хвороби і неприємності. Тріснутий паска означав серйозну загрозу життя і здоров'ю.

Пропонуємо вашій увазі стародавній рецепт паски.

Інгредієнти для опари:

Популярні новини зараз

Штрафи від ТЦК зростуть вдвічі: ухилянтів добряче потрусять

Масштабне березневе підвищення пенсій: 2300 отримають не всі

Багатогодинні черги до ТЦК відміняються: у "Резерв+" запрацювала довгоочікувана функція

Мобілізацію урівняли для всіх: українцям оголосили вердикт щодо економічного бронювання

Показати ще

1 л молока
100 г сухих дріжджів
12-15 жовтків
0,5 кг цукру
1 ч. л солі
1-1,3 кг борошна
Приготування опари:

Змішайте всі інгредієнти (консистенція повинна бути, немов густа сметана) і залиште бродити. Процес займе не менше 3 годин - опара повинна встигнути за цей час піднятися і осипатися.

Інгредієнти для тіста:

250 г маргарину
100 г вершкового масла
0,5 кг цукру
50 г сухих дріжджів
200 г сметани (не менше 20% жирності)
ізюм
цукати
ваніль
1,7-2 кг борошна
Приготування:

Дріжджі розчиніть у теплому молоці, додайте збиті з цукром жовтки, сіль і борошно. Поставте на 3 години в тепле місце. Масло і маргарин розтопіть, дріжджі розітріть з 1 ст. л цукру і змішайте зі сметаною. Ізюм залийте окропом на 1-2 хвилини, просушіть і змішайте з 1 ст. л борошна. Після 3 годин перемішайте опару дерев'яною ложкою - робіть це акуратно, перемішуючи в одному напрямку. Додайте масло і маргарин, цукор, ваніль, родзинки і дріжджі зі сметаною. Добре перемішайте і поступово невеликими порціями додавайте борошно. При вимішування рясно змащуйте руки рослинним маслом. Замісити не круте, трохи липнувшее тісто і залиште підходити на 1-1,5 години. Коли тісто збільшиться в об'ємі, обімніть його і залиште ще на годину.

Розкладіть тісто у змащені маслом форми, заповнюючи на половину і залиште підніматися.Поставте паски в розігріту до 220 градусів духовку і знизьте температуру до 180. Випікайте паски 40-50 хвилин, залежно від розміру форм.

Існує схема, в якій описані стадії, які допоможуть нічого впустити в приготуванні паски:

-приготування дріжджовий опари на молоці

-Бродіння опари

-Взбиванняе білків і розтирання жовтків з цукром

-приготування першого рідкого тісту з опари, білків, жовтків і масла

-Вимішування тіста до однорідної консистенції

-Додавання борошна в тісто для густоти

-Настоювання тіста

-Вимішування тіста

-Настоювання тіста

-Додавання ароматичних і смакових добавок. Вимішування

-Настоювання тіста в теплому місці

-Наповнення форм тістом

Раніше "Знай.ua" писав про те, що до свята залишилося не так багато часу, тому пора обдумати те, як прикрасити святковий стіл в цей день. За традицією в святковий день готують сорок різних страв. Така кількість символізує дні, проведених у Великому Посту. Однак це не означає, що ви повинні все їх зробити. Кількість страв залежить тільки від вас.Ви ці святкові дні їдять зазвичай вдома. Пісний стіл стає святковим. У кожного є свої цікаві ідеї і кращі кулінарні рецепти на цей день. Роблять випічки з родзинками, пироги, сирні, заварні страви і салати. Кулінарія може бути різною, але основними великодніми стравами є: паску, сирна паска і крашанки - оздоблені яйця. Ця класична трійця завжди присутній у всіх меню на Великдень. У пасхальну ніч ці продукти зазвичай несуть до церкви, щоб освятити їх. До речі, кожне з цих страв несе в собі певний символ. Так, наприклад, крашанки - це гріб Господній і його Воскресіння. Кулик паски - тіло Христа. А сир (і інші молочні продукти) означають сімейний достаток і благополуччя.