Ну кому з нас не знайомий смак карасів ще з дитинства? У страві "карасі в сметані" повинні бути карасі і сметана — все інше в ній абсолютно зайве. Карась — рибка, яку можна зустріти практично скрізь. Зараз приготувати карасів у сметані дуже просто, адже страва легка в приготуванні. Також така їжа не вимагає екзотичних інгредієнтів. Інгредієнти:
карасі — 6 шт (по 120-150 г);
жирна домашня сметана — 1,5 склянки;
вершкове масло — 50 г;
сіль, чорний перець, борошно — за смаком.
Краще всього використовувати для цієї страви велику рибу. Звичайно ж, вона пропечеться і просмажиться, але смак, який дає сметана, при запіканні "розтечеться" по поверхні риби, не просочивши її.
Очистіть рибу від луски. Розпороти і очистити від нутрощів, акуратно видалити зябра. Промити під проточною водою, насухо промокнути паперовими рушниками. В ступці, змішати 0.5 ч. л. кам'яної солі і 8-10 горошин чорного перцю і розтерти. Обсипати карасів сумішшю і дати постояти 15-20 хв.
Потім обваляти карасів у пшеничному борошні. У великій сковороді розтопити вершкове масло. Смажити в ньому рибу треба обережно, збільшуючи вогонь під сковорідкою. По черзі обсмажити всіх карасів з обох боків до утворення красивої і золотистої рум'яної скоринки. У форму, змащену вершковим маслом, викласти обсмажену рибу в один шар.
За допомогою ложки потрібно акуратно викласти всю сметану поверх смажених карасів. Дати настоятися 10-15 хв. Розігріти духовку до 230-240 градусів і запікати близько 30 хв. За цей час сметана втратить вологу, а карасі покриються красивою і смачною скоринкою.
Готових карасів викласти на велику тарілку. Подавати страву краще гарячою, не чекаючи, поки вона охолоне. Раніше "Знай.uа" розповідав, як готувати в Бостоні в США відкрився перший у світі ресторан, в якому процес приготування їжі здебільшого роботизирован. Заклад отримав назву Spyce, а подають у ньому переважно салати. Засновники ресторану - четверо колишніх студентів Массачусетського технологічного інституту. Головний кулінар - француз Даніель Булю.