Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує вживати в день як мінімум п'ять овочів. Однак, їсти овочі можна не тільки у сирому вигляді, але і варити, запікати, а також готувати на грилі. Дієтологи розповіли, як готувати різні види овочів, щоб вони не втрачали своїх корисних властивостей під дією високих температур.
Зелені овочі являють собою цінне джерело антиоксидантів, вітамінів, мінералів, які зміцнюють імунітет і сприятливо впливають на організм людини, зокрема на травну, нервову і серцево-судинну систему. До них відносяться брокколі, шпинат, болгарський перець, кабачки, спаржа, квасоля, горох. Зелені овочі краще довго не варити. В ідеалі їх треба готувати на пару. Якщо є необхідність опустити овочі безпосередньо у воду, то краще в киплячу. Такий спосіб допоможе зберегти більше користі в плодах і перешкодить руйнуванню вітаміну С.
В білих овочах так само міститься велика кількість вітамінів, мінералів, клітковини і інших поживних речовин. Найпопулярніші білі овочі — цвітна капуста, кольрабі, цибуля, картопля. Намагайтеся варити їх в киплячій воді і обсмажувати на сильному вогні без кришки. Тривалий термічний вплив негативно впливає на склад таких овочів. Білі овочі також можна не варити до повної готовності. Залиште їх аль денте на плиті — овочі самі дійдуть до потрібної кондиції.
Мобілізацію урівняли для всіх: українцям оголосили вердикт щодо економічного бронювання
Заплатять усі, але один раз: чому українцям почали надсилати додаткові квитанції на газ
Долари з "заначки" можуть розчарувати: почали діяти нові правила обміну валюти
В Україні 60-річні більше не зможуть вийти на пенсію: коли та як зміняться вимоги до стажу
Великою популярністю користуються овочі жовтих і оранжевих відтінків: морква, гарбуз, солодка картопля. У своєму складі вони містять цінний бета-каротин, який в організмі людини перетворюється на вітамін А, а також багато інші корисні речовини: вітаміни, мінерали, антиоксиданти, цукор і органічні кислоти. Щоб зберегти максимум користі в таких овочах, їх ні в якому разі не можна переварювати. Тоді овочі втратять свій насичений колір, а це означає, що вміст корисного каротину в цих плодах стане менше. Краще готувати жовті та оранжеві овочі на пару.
Овочі темних кольорів (наприклад, баклажани, буряк) також дуже корисні та приносять організму лише користь. При цьому їм потрібно трохи більше часу, щоб дійти до кондиції і стати м'якше. При цьому перетравлювати такі овочі теж не варто, інакше частина корисних властивостей неминуче залишить плоди. Вибирайте наступні способи приготування: гриль, варіння у киплячій воді, запікання.
Раніше інформаційний портал "Знай.uа" писав про 5 простих і смачних рецептів качки.