Роками дієтологи радили обмежувати вживання солі через ризики для здоров'я. Однак останні дослідження показують, що все не так однозначно.
Нутриціолог Анастасія Голобородько написала про це в Telegram, зупинившись на питанні, яку саме сіль слід вживати і в яких обсягах.
З одного боку, надмірне споживання солі справді шкідливе, особливо для серцево-судинної системи. Воно може спровокувати гіпертонію, постаріти організм, а також призвести до онкозахворювань шлунка та інших проблем.
Втім, з іншого боку, повна відмова від солі також має негативні наслідки. Зокрема, це гіпоацидність шлунка, порушення травлення, дисбаланс електролітів тощо.
Всього 10 днів на оформлення: українці можуть отримати нову грошову допомогу
Платіж за світло автоматично списуватиметься з карток споживачів: нові правила оплати
Одних виселять, іншим нададуть квартири: житлові правила повністю змінять
Українцям запровадили нові пільги на комунальні послуги: кому допоможуть погасити платіжки
Отже, краще дотримуватись золотої середини: 2,3 г солі на день для здорових людей і 1 г – для схильних до гіпертонії.
Важливо також враховувати, що 80% солі ми споживаємо із готових продуктів: ковбас, снеків, фастфуду. Тому слід обмежити їх та контролювати власне досолювання страв.
І, звісно, звертати увагу на якість солі. Краще вибирати натуральні види: гімалайську, морську тощо. Вони містять корисні мінерали та мікроелементи на відміну від рафінованої столової солі.
Тому замість того, щоб викреслювати сіль із раціону повністю, краще контролювати її кількість та вибирати якісні види. І тоді вона не зашкодить, а навпаки – збагатить страви корисними речовинами.
Нагадаємо, що не вся риба корисна: чому деякі види можуть завдати шкоди здоров'ю.
Раніше ми повідомляли, що обіймаєтеся і тому не одужуєш: помилки українців при лікуванні ГРВІ.