Страви з качки мають безліч національних відтінків. Але як приготувати качку знають мало не всі народи світу. Пропонуємо вам прості та смачні рецепти качки.
Рецепт соковитої качки, запеченої з апельсинами
Продукти:
- Качка 1 шт.
- Апельсини 4 шт.
- Кориця 1 паличка
- Часник 4-5 зубчиків
- Сіль 2 ст. л.
- Перець чорний мелений 1 ст. л.
- Зелень петрушки (для прикраси) 1 пучок
- Гранат (для прикраси) 1 шт.
Як приготувати:
Готуємо спеції для качки. У ємність всипаємо сіль, перець, видавлюємо часник через і знімаємо цедру з одного апельсина з допомогою дрібної терки. Перемішуємо. Видавлюємо сік з одного апельсина. Качку промиваємо і обсушуємо зовні і всередині. Натираємо качку приготованими спеціями зовні і всередині, попередньо зробивши невеликі проколи в шкірі птиці. Щільно загортаємо качку в пакет і залишаємо маринуватися на 4 години. Фаршируємо качку двома очищеними і нарізаними апельсинами і паличкою кориці. Скріплюємо зубочистками. У форму укладаємо качку, додаємо сік апельсина і воду, виходячи з пропорції 1:1. Щільно закриваємо качку у формі фольгою і відправляємо в духовку. Спершу запікаємо качку з апельсинами при температурі 180 градусів 40 хвилин. Потім витягуємо качку з духовки, знімаємо фольгу, змащуємо качку соком, що виділився, на ніжки одягаємо фольгу і відправляємо назад в духовку. Запікаємо качку з апельсинами ще 1,5 години при температурі 200-220 градусів. Періодично поливаємо качку соком, що виділився. Готову запечену качку прикрашаємо нарізаним апельсином, свіжою зеленню і зернами граната.
"Допекли за 4 години": українці, які оплатили послуги "Київстар", залишаються без зв'язку
Дають лише 3 дні: в Україні змінилися правила повісток поштою, що це змінює для чоловіків
Перевірки від газовиків вийшли на новий рівень: українцям розповіли про документ, який треба підписати
Зміни в правилах обміну валюти: заначка може перетворитися на розчарування
Рецепт качки по-пекінськи, з соусом
Продукти:
- Качка 2 кг
- Для маринаду:
- Вода 2 л
- Соус соєвий 100 мл
- Горілка рисова 30 мл
- Суміш перців 1 ч. л.
- Перець гострий
- Лист лавровий
- Аніс
- Кориця 1 паличка
- Для обварки:
- Вода 5 л
- Оцет винний 250 мл
- Для соусу:
- Соус соєвий 100 мл
- Соус томатний 250 мл
- Олія 2 ст. ложки
- Для подачі:
- Огірки свіжі
- Зелена цибуля
Як приготувати:
Перед тим як запікати качку, її потрібно замаринувати (маринується вона 48 годин). Починаємо робити маринад. Всі спеції складаємо в пакет і дробимо кухонним молотком, але не дуже дрібно. Висипаємо спеції в воду. Туди ж вливаємо соєвий соус і рисову горілку. Перемішуємо. (Рисову горілку не кожен може знайти в магазині, тому замінюйте її звичайною горілкою.) Заливаємо маринад в ємність з качкою. Затягуємо все харчовою плівкою або щільно закриваємо кришкою. Відправляємо в холодильник на 48 годин. Кожні 6 годин качку потрібно перевертати на іншу сторону. Через 48 годин дістаємо качку з маринаду і перекладаємо на решітку, яку потрібно встановити над раковиною. Ставимо на вогонь 5 л води і чекаємо закипання. У киплячу воду вливаємо винний оцет.
Обварюються качка з усіх боків, поливаємо окропом за допомогою ополоника, поки не закінчиться вода. Шкіра почне міняти колір і стане пружною. Змащуємо грати для духовки рослинною олією. Викладаємо качку на решітку і залишаємо на 15-20 хвилин, а тим часом розігріваємо духовку на 200 градусів. На нижній ярус ставимо високе деко з водою. Ставимо качку на решітці на другий ярус і запікаємо 1,5 години (час залежить від особливостей духовки). Готуємо інгредієнти для соусу. Аджику можна замінити будь-яким соусом на томатній основі. Розігріваємо вок на сильному вогні і виливаємо туди соєвий соус. Постійно помішуючи, готуємо до загустіння. Додаємо олію і готуємо ще 1,5-2 хвилини, помішуючи. Додаємо томатний соус і тушкуємо ще кілька хвилин. Підготуємо овочі, з якими будемо подавати. Відрізаємо білу частину цибулі-порею, розрізаємо вздовж навпіл і видаляємо жовту серцевину (вона гірка). Нарізаємо цибулю уздовж на тонкі смужки. Потім нарізаємо огірок. Все готово!
Рецепт качки з медом
Продукти:
- Качка 1 шт.
- Мед 3 ст. ложки
- Вода 0,25 склянки
- Сіль 1-1,5 ч. ложки
- Перець чорний мелений 2-3 щіпки
Як приготувати:
Закип'ятіть воду. Підготовлену тушку качки обдайте окропом, дайте їй обсохнути. Натріть зсередини і зовні сіллю і перцем. У гарячій воді розведіть 1 столову ложку меду. Отриманим сиропом змастіть качку, дайте їй обсохнути, ще раз змастіть сиропом. Увімкніть духовку. Качку покладіть на решітку. Під решітку поставте деко для збору жиру. Смажте качку з медом 60-90 хвилин, через кожні 5-10 хвилин змащуючи качку медовим сиропом або, якщо він закінчиться, жиром. За 10 хвилин до готовності вийміть качку з духовки і змастіть її медом. Качку, намазану медом, варто досмажити. Подайте качку в меді до столу, не розрізаючи.
Рецепт домашнього супу з качки
Продукти:
М'ясо качки 400 г
Картопля 0,5 кг
Морква 1 шт.
Цибуля 1 шт.
Помідори 3 шт.
Сметана 50 г
Зелень 2 пучка
Сіль 1-1,5 ч. л.
Перець чорний мелений 0,25 ч. л.
Вода 1,5-2 л
Як приготувати:
Нарубаєте качку на порційні шматки. Залийте качку гарячою водою, доведіть до кипіння, додайте сіль.
У підсоленій воді відваріть качку майже до готовності, періодично знімаючи з бульйону піну. Час варіння залежить від м'яса (1-1,5 години). Цибулю очистіть і наріжте кубиками. Моркву очистіть, вимийте і наріжте дрібними кубиками. Картоплю очистіть, вимийте і наріжте крупно. За 30 хвилин до готовності качки (через 30-60 хвилин після початку варіння) додайте нарізану кубиками моркву, нашатковану цибулю. Варіть при слабкому кипінні 10 хвилин. Потім додайте картоплю і варіть ще 15 хвилин. Влийте сметану, доведіть все до кипіння. Наріжте помідори. У готовий суп покладіть нарізані помідори, заправте сіллю і перцем. Порубіть зелень. Перед подачею на стіл розлийте суп по тарілках і посипте рубаною зеленню.
Рецепт качки з яблуками в мультиварці
Продукти:
Качка 1,5 кг
Цибуля ріпчаста 1 шт.
Яблука 5 шт.
Сіль за смаком
Перець чорний мелений за смаком
Лавровий лист 2 шт.
Вода 1,2 л
Як приготувати:
Підготуйте тушку качки. Якщо є залишки пір'я, приберіть їх за допомогою пінцета. Качка цілком поміститься не в кожну мультиварку. Тому наріжте тушку на порційні шматки, промийте у воді, обсушіть паперовим рушником. Очищену цибулю наріжте великими півкільцями. Яблука помийте. Видаліть насіння (можна скористатися спеціальним ножем). Наріжте великими часточками. Шматочки качки добре натріть сіллю і чорним меленим перцем, покладіть щільно в чашу мультиварки. Зверху викладіть півкільця цибулі і часточки ароматних яблук. Додайте лавровий лист, приправте сіллю і спеціями за смаком. Налийте холодну воду, щоб повністю покрити шматочки качки. Закрийте кришку. Нам потрібен режим "Тушкування", встановіть час приготування 1,5 години. Якщо у вашій мультиварці немає функції скороварки, додайте ще хвилин 20-30, щоб качечка вийшла м'яка і ніжна. Після звукового сигналу випустіть пар. Можете відкрити кришку: тушкована качка готова.
Як повідомляв портал "Знай.ua", рецепти оригінальних маринадів, які допоможуть повністю розкрити смак м'яса, ви і ваші гості будуть в захваті, дивитись тут.
Також, нещодавно, відомі шеф-кухарі розповіли найбільш потаємні секрети приготування енергетичних кульок, які врятують вас, коли вистачає часу лише на перекус.