Консервація - один із найстаріших способів зберігання продуктів, що використовується людством. Вона дозволяє продовжити термін придатності фруктів, овочів, м'яса та інших продуктів, зберігаючи їх смак та поживні властивості.

Однак, незважаючи на очевидні плюси, є й низка негативних факторів, які варто враховувати.

Консервація огірків, фото: Знай.ua

1. Зниження поживної цінності

Процес консервації часто включає термічну обробку, пастеризацію або стерилізацію, які знищують багато корисних речовин. Зокрема, знижується рівень вітаміну С, вітамінів групи В та антиоксидантів. Це робить консервовані продукти менш корисними, ніж свіжі.

2. Високий вміст солі та цукру

Для збільшення терміну зберігання консерви часто додають велику кількість солі, цукру або оцту.

Популярні новини зараз

В Україні змінюють "заморожені" тарифи: які послуги подорожчали більше за інші, є і 60% росту

Коли скасують графіки відключення світла: хто та як формував черги

Зміни в правилах обміну валюти: заначка може перетворитися на розчарування

Пенсіонери ВПО можуть отримати солідну надбавку: що для цього потрібно

Показати ще
  • Сіль: її надлишок може призвести до підвищення артеріального тиску, затримки рідини в організмі та збільшення ризику серцево-судинних захворювань.
  • Цукор: консерви з високим вмістом цукру сприяють набору ваги, розвитку карієсу та підвищенню ризику діабету.
  • Оцет: у великих кількостях може дратувати слизову оболонку шлунка, особливо у людей з гастритом або виразковими захворюваннями.

Овочеве асорті, консервація, кадр з відео

3. Хімічні консерванти

Для збільшення терміну придатності у продукти нерідко додають консерванти, стабілізатори та підсилювачі смаку. Найбільш поширені:

  • Нітрати та нітрити : зустрічаються в м'ясних консервах та копченостях. Вони можуть перетворюватися на нітрозаміни, що мають канцерогенні властивості.
  • Бісфенол-А (BPA): міститься у покритті консервних банок та може проникати в їжу. Цю речовину пов'язують із порушенням гормонального фону та підвищенням ризику раку.

4. Ризик ботулізму

Домашня консервація, якщо порушено технології приготування або зберігання, може стати джерелом ботулізму - небезпечного захворювання, яке викликається токсином бактерії Clostridium botulinum . Навіть невелика кількість зараженої їжі може бути смертельно небезпечною.

Консервація баклажанів, кадр з відео

Альтернативи консервованим продуктам

Якщо ви хочете мінімізувати ризики, пов'язані з консервованою їжею, можна вибрати корисні альтернативи:

  1. Заморожування: зберігає більшість поживних речовин та смак продуктів.
  2. Сушіння: фрукти, овочі та трави, висушені природним способом, не містять хімічних добавок.
  3. Ферментація: квашена капуста, кімчі або йогурт є здоровішими способами консервування продуктів.
  4. Свіжі продукти: намагайтеся вживати сезонні фрукти та овочі.

Нагадаємо, що лимон замінить вам все, якщо не викидатимете шкірку: унікальні властивості, про які ви і не здогадувалися.

Раніше ми повідомляли, що банани можуть нашкодити: 7 несподіваних фактів, які змусять замислитись.