Багато хто сприймає рослини як мовчазні та пасивні, проте сучасна наука показує, що ці зелені організми мають власні складні системи комунікації. Як стверджує Science Alert, рослини не лише використовують хімічні сигнали для передачі інформації, але й мають більш складні способи взаємодії — за допомогою електричних сигналів та підземних грибкових мереж. Це відкриття може наблизити нас до розшифровки "мови" рослин.

Подібно до того, як люди використовують зір, слух, дотик та інші відчуття для комунікації, рослини передають інформацію через хімічні речовини, електричні сигнали та грибкові мережі. Наприклад, коли на рослину нападає хижак, вона виділяє летючі речовини, які попереджають сусідні рослини, стимулюючи їхній захист.

Рослина, скріншот: Youtube

Електрофізіологія, нова наукова дисципліна, досліджує електричні сигнали всередині рослин, що дозволяють їм комунікувати. За допомогою технологій та штучного інтелекту дослідники вже можуть взаємодіяти з рослинами, змушуючи їх реагувати на зовнішні сигнали, як-от закривати листя Венериної мухоловки.

Ще одним важливим відкриттям є роль підземної грибкової мережі, яка допомагає рослинам передавати інформацію. Ця "мережа" діє як своєрідний інтернет для рослин, і понад 80% рослин на Землі пов'язані між собою через неї. Вчені вважають, що ця система зв'язку може бути однією з найдавніших на нашій планеті.

Популярні новини зараз

Пенсію піднімуть на 1500 грн: кому пощастить

В Україні хочуть створити армію, якій не треба буде воювати: "Ти не скажеш, що біг до іншої країни"

Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку

Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема

Показати ще

Трава / фото: Pixabay

Науковці прогнозують значні відкриття в найближчі роки. Технології для моніторингу рослин у теплицях та вплив на їхню поведінку через електричні сигнали можуть допомогти нам розшифрувати мову рослин, відкривши нові горизонти у вивченні життя на Землі.

Нагадаємо, чоловік захворів на рак через інтим, але ні про що не шкодує: "Я надто багато веселився"

Раніше ми розповідали, що у печері знайшли "замерзлого Ісуса" і 47 років не могли закрити справу

Також, перетворимось на ксеноморфів з “Чужого”: як зміниться людське тіло та організм під час колонізації Марса