Говорячи про залучення людей старшого віку на ринок праці та підвищення пенсійного віку, важливо зосередитися на створенні спеціальних умов праці для цієї категорії українців.

Таку думку висловила Елла Лібанова, директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені Михайла Птухи, у своєму виступі на Форумі "Демографічне майбутнє України".

"Чи готове наше суспільство бути толерантними до людей похилого віку? Чи готові наші роботодавці брати на роботу людей, яким за 50, я не кажу вже - за 60? Чи готові наші люди віком 30-35 років конкурувати з тим, кому сьогодні 50-60? Я цього не бачу. Нам потрібно змінювати ставлення до людей старшого віку, якщо ми вже говоримо про залучення їх на ринок праці." - сказала Лібанова

Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

Практично всі країни світу, від Європи та США до Японії, наразі стикаються з проблемою старіння населення. Тому одним з головних завдань є зробити суспільство в цілому, та роботодавців зокрема більш сприйнятливими та толерантними до старших поколінь.

Популярні новини зараз

Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах

В Україні хочуть створити армію, якій не треба буде воювати: "Ти не скажеш, що біг до іншої країни"

До 500 грн зарахується на картку: ПриватБанк порадував клієнтів

З 1 жовтня платіжки за світло зміняться

Показати ще

"Щоб отримати результат, потрібно створювати для цих людей специфічні робочі місця, враховуючи їхній фізичний стан. Потрібні програми перенавчання для них. Скоріш за все, потрібен гнучкий робочий графік. Чому ми говоримо про нього лише в контексті жінок з малими дітьми?" - зауважила експертка.

Освітня діяльність є особливо важливою для того, щоб змінити сприйняття людей похилого віку як "Тягаря" в економіці. Насправді, люди похилого віку мають великий потенціал та досвід і можуть бути корисними у багатьох сферах.

Пенсіонерка / фото: Pixabay

"Солідарність поколінь, яка є символом сьогоднішньої цивілізації, базується на тому постулаті, що молодь має віддавати поколінські борги старшому поколінню. Завдяки нашим батькам, які тяжко працювали, ми отримали можливість навчатися. І ми маємо роз'яснити суспільству, що люди старшого віку - це не баласт, пенсіонери - це не баласт." - додала Лібанова.

Як зазначає Міністерство соціальної політики, стратегія розвитку ринку праці в Україні має враховувати зростаючу кількість людей похилого віку, а також осіб, які належать до вразливих категорій, зокрема осіб з інвалідністю та внутрішньо переміщених осіб.

Нагадаємо, якщо у вас менша пенсія- вам недоплачують.

Пенсійний вік зрівняли, тепер доведеться працювати більше- детальніше на Знай.ua.

Раніше ми повідомляли, лікарі звернулися до кожного старенького не ігноруйте це.