Поліомієліт повернувся, віспа мавп не сповільнюється, COVID-19 все ще існує — і тепер є ще не дуже добрі новини на фронті інфекцій: згідно з новим дослідженням, понад 200 захворювань людини можуть погіршитися через зміну клімату.

Відповідну інформацію надали на порталі "theverge"

Дослідникам давно відомо, що зміна клімату впливає на хворобу. Більш високі температури можуть зробити регіони знову гостинними для комарів-переносників хвороб, тоді як повені через частіші шторми можуть переносити бактерії у своїх хвилях.

Однак більшість досліджень були зосереджені лише на кількох погрозах або одному захворюванні одночасно. Нове дослідження, опубліковане в журналі Nature Climate Change, склало вичерпну карту всіх способів взаємодії різних кліматичних небезпек із 375 задокументованими інфекційними захворюваннями людини.

Автори розглянули понад 77 000 наукових статей про ці хвороби та кліматичні небезпеки. Вони виявили, що з цих 375 хвороб 218 можуть посилюватися такими факторами, як спека, підвищення рівня моря та лісові пожежі.

Популярні новини зараз

За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників

Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

Глобальне потепління, фото: Getty Images

По-перше, проблеми виникають, коли зміни змушують тварин-переносників хвороб наближатися до людей. Наприклад, місце існування тварин порушується такими речами, як лісові пожежі, які заганяють кажанів і гризунів у нові райони, збільшуючи ймовірність того, що вони передають людям такі хвороби, як лихоманка Ебола. Інші дослідження показують, що через зміну клімату віруси з більшою ймовірністю переходять від тварин до людей, як це сталося з коронавірусом COVID-19. Це явище також, ймовірно, сприяло спалахам Зіка у 2016 році.

Люди також наближаються до тварин, які викликають хвороби під час кліматичних подій. Такі хвороби, як холера та лихоманка Ласса, були пов'язані з переміщенням людей після штормів та повеней. По-третє, небезпечні кліматичні чинники також стимулюють зростання патогенів — подібно до того, як популяції переносників хвороб комарів зростають за більш високих температур. Нарешті, зміни клімату роблять людей менш здатними справлятися із хворобами. Наприклад, великі перепади температури можуть послабити імунну систему людини, що може спричинити спалахи грипу.