Як відомо, мамонти вимерли 4000 років тому, але експерти вважають, що їхнє «вимирання» може вилікувати хвороби та допомогти зупинити зміну клімату.

Відповідний пост оприлюднили на порталі «DailyStar»

Провідна американська компанія в галузі генетики та біологічних наук може воскресити доісторичних звірів, які зникли 65 мільйонів років тому, для боротьби зі зміною клімату.

Вчені вже активно використовують генетичну науку, щоб знову повернути до життя шерстистих мамонтів, що вимерли.

Є надія, що повторне введення таких мамонтоподібних істот до арктичного середовища може допомогти зупинити викид парникових газів з-під землі та майбутні скорботи.

Популярні новини зараз

3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

Оскільки вічна мерзлота в Арктиці найближчим часом розтане і випустить токсичні гази, що, як побоюються вчені, прирікає всіх нас на загибель. Фахівці шукають нових розв'язань кліматичної кризи.

Одна американська компанія, Colossal Biosciences, зараз займається генетичним проектом вартістю 74 мільйони доларів США по відтворенню шерстистого мамонта та випуску стада гігантських звірів до Арктики.

Арктика, фото: gettyimages

Це дає тверді надії, що повторне введення цих істот може не лише допомогти зупинити викид парникових газів, а й зберегти існуючі види, які перебувають під загрозою зникнення, і навіть воскресити інші.

Оскільки його компанія "на шляху" до відтворення мамонтів та запліднення ними слонів, генеральний директор Colossal Бен Ламм поділився своїми планами.

Сьогодні Полярне коло – це засніжений ліс, але 1,8 мільйона років тому це було зовсім інше місце.

Шерстисті мамонти та їхні предки блукали найпівнічнішими частинами Землі в так званих «мамонтових степах».

Коли вимер шерстистий мамонт, ми втратили не лише гігантського пухнастого друга, а й самий мамонтовий степ.

Через підвищення температури, спричиненої зміною клімату, вічна мерзлота в цьому регіоні тепер перебуває під загрозою танення, викидаючи весь цей газ в атмосферу та викликаючи більше забруднення.

«Збереження вічної мерзлоти має вирішальне значення для людства. Якщо вічна мерзлота розтане, у нас будуть проблеми, тому що там зберігається більше вуглецю і більше метану, ніж будь-де на планеті. Це буде абсолютною катастрофою», – каже генеральний директор Colossal Бен Ламм.

Вчені вважають, що повернення до цього регіону стійких до холоду тварин, таких як коні та бізони, може допомогти знизити температуру на 10 градусів за рахунок «відновлення дикої природи» та відновлення Арктики до пасовищ.

Мамонт в музеї, скріншот: YouTube

Компанія Colossal, заснована в 2021 році Беном спільно з професором Гарварда та Массачусетського технологічного інституту Джорджем Черчем, проведе наступні 10-15 років, використовуючи інструмент редагування генів CRISPR для створення ембріонів шерстистого мамонта.

Їх вирощуватимуть усередині азіатських слонів протягом 22 місяців, дорощуватимуть до зрілості протягом додаткових 5-7 років, а потім випускатимуть на волю.

В одному випадку Colossal використовує свої лабораторії для викорінення EEHV, смертельного вірусу герпесу, який може вбивати слонів.

Таким чином, Colossal дозволить уникнути ще одного великого страху, пов'язаного із таненням вічної мерзлоти.

Якщо проект Colossal з воскресіння мамонтів увінчається успіхом, він може прокласти шлях до «відродження» інших істот, які давно зникли — можливо, навіть динозаврів. Однак Colossal поки що нічого подібного не робила.

«Я вважаю, що технології та набір інструментів, які ми створюємо, застосовуються до широкого кола видів, що знаходяться під загрозою зникнення. Ми будемо дивитися на інші види, якщо знатимемо, що вимирання цих видів допоможе екосистемам або світу», — каже Бен.