Екстремальна погода, яку останнім часом переживає Великобританія, не стала гарною новиною для комах, багато з яких перебувають під загрозою смерті через стрес, спричинений спекою.

Відповідну інформацію розмістили на порталі «DailyStar»

У сильну спеку найбільше ризикують самці медоносних бджіл — вони починають битися в конвульсіях, бурхливо еякулювати, а потім гинуть.

Оскільки на цьому тижні температура перевищила 40°C, за оцінками половина з них помре таким чином протягом шести годин.

Доктор Елісон Макафі, науковий співробітник лабораторії Майкла Сміта Університету Британської Колумбії, сказала: «Ми точно не знаємо чому, але бджоли еякулюють, коли вони надто напружені. Еякуляція вбиває їх, тому що вона фактично потрошить їхній живіт. Це відбувається і під час природного спарювання - трутневі медоносні бджоли завжди вмирають після спарювання».

Популярні новини зараз

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Показати ще

Бджоли, фото: кадр з відео

Температура є великим стресовим фактором для самців медоносних бджіл, і оскільки вони мають половину хромосом, як робочі бджоли-самки, вони більш сприйнятливі до пестицидів і сильної спеки.

Хоча бджолині самки роблять мед, самці також грають життєво важливу роль ієрархії вулика, допомагаючи створювати майбутні покоління робочих.

«Високоякісні медоносні бджоли-самці необхідні для забезпечення адекватного спарювання маток, тривалість життя якого залежить від кількості та якості сперми, отриманої під час шлюбних польотів», — кажуть автори у статті Communications Biology.

Якщо ці самці бджіл почнуть помирати через сильну спеку, це буде мати серйозні наслідки для популяції медоносних бджіл, оскільки бджолині матки щосили намагатимуться знайти собі пару і зробити нове потомство.

Нагадаємо, що небезпечний грибок поневолив мух.