Німецькі психологи з'ясували, яких людей частіше турбують кошмари і пов'язані з ними розлади сну. Текст дослідження опублікований в Sleep Science.

Виявляється, що кошмари відносяться до парасомній. Це незвичайні поведінкові дії, що виникають безпосередньо перед засипанням, під час сну або відразу ж після пробудження. Часто люди, які страждають кошмарами, бачать моменти страшних снів наяву і бояться заснути в очікуванні чергового кошмару або перебувають у поганому настрої через недавнього сну.

Страшний сон, фото pxhere

Учені з'ясували, що ж провокує виникнення кошмарів. Для цього вони попросили 2392 добровольця від 17 до 93 років заповнити спеціальну анкету про якість сну і опитувальник, що визначає структуру особистості по моделі - нейротизм, екстраверсія, відкритість досвіду, доброзичливість, сумлінність.

Щотижня бачать кошмари близько 9% респондентів, 18% учасників повідомили, що постійно бачили кошмари в дитинстві. Більше чверті (27%) опитаних розповіли, що сюжети страшних снів пов'язані з подіями їхнього життя трапляються час від часу.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам "заморозять" виплати: у жовтні терміново треба звернутись до ПФУ

Прийде платити більше: у жовтні українці отримають "додаткову" квитанцію

Скасування ВЛК та документи онлайн: в Україні хочуть кардинально змінити правила військового обліку

"За день виконують норму в 2-3 місяці": ТЦК знайшли "золоту жилу" для мобілізації

Показати ще

Виявилося, що кошмари частіше турбують людей з вираженим нейротизмом — це риса особистості, пов'язана з емоційною нестійкістю, низькою самоповагою, тривожністю. У меншій мірі схильність до кошмарів корелює з відкритістю новому досвіду і доброзичливістю.

Страшний сон, фото pxhere

Частіше нав'язливі кошмари приходять у снах до жінок. Людям похилого віку виявилося складніше витримувати стрес, пов'язаний з кошмарами, порівняно з молодими респондентами.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, черепахи влаштувалися в кріслі посеред озера і викликали заздрість киян, - "А ми в будинках сидимо".

Як повідомляв портал "Знай.ua" у Києві горе-бізнесмени влаштували страшний "концтабір" для свиней, моторошні кадри підвальної ферми обурили українців.

Також "Знай.ua" писав, два обличчя і лише одна голова – історія чоловіка, який розділив власне тіло з "демоном".