Найбільший айсберг в світі виходить у відкритий океан.
Від шельфового льодовика Еймері на сході Антарктиди відколовся найбільший за понад 50 років айсберг, який має назву D28.

Про це пише ВВС.

Його площа становить 1636 квадратних кілометрів – це як майже два Києва. Товщина D28 – приблизно 210 метрів, а його вага складає близько 315 мільярдів тонн.

Вчені ще на початку 2000-х прогнозували, що від східного узбережжя Антарктиди відколеться айсберг, але це не пов'язано зі зміною клімату. Супутникові дані з 1990-х років показували, що Еймері перебуває у рівновазі з навколишнім середовищем, попри те, що влітку спостерігається сильне танення.

Популярні новини зараз

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показати ще

Течії та вітри віднесуть D28 на захід. Ймовірно, знадобиться кілька років, щоб він повністю розпався і розтанув. Тим часом вчені попереджають, що за айсбергом потрібно буде слідкувати, оскільки він може становити загрозу для судноплавства.

Тим часом, в мережі почало поширюватися відео, де показано хронологію подій. Починається воно з подій 14 червня 2017 року і закінчується зображенням по 11 лютого 2020 го. У ньому зібрані три обвалу льоду за цей період. Такі події на льодовику Соснового острова в Антарктиді відбуваються все частіше. Дані, зібрані ESA за останні три десятиліття, свідчать, що обвали відбувалися в 1992, 1995, 2001, 2007, 2013, 2015 2017, 2018 і 2020 роках. За цей же період швидкість, з якою льодовик втрачає лід, збільшилася. Згідно з даними ESA, тепер це відбувається в темпі приблизно 10 метрів в день. З 2012 року льодовик Соснового острова втрачав приблизно 58 мільярдів тонн льоду в рік.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше айсберг A68, що раніше відколовся від Антарктиди, прямує до океану і готовий пуститися у вільне плавання.

Також "Знай.ua" писав, в Антарктиді стрімко теплішає. 6 лютого аргентинська база "Есперанса" зафіксувала найвищу температуру повітря в історії спостережень - з 1961 року.