Цифрові камери сьогодні фіксують кожен крок дитини. Неважливо, що малюк зробив:зробив перший крок, побудував будиночок з кубиків чи просто забруднив лбличчя шоколадом, - батьки фіксують цю подію, радіючи, що гігабайти дитинства надійно збережені на жорсткому диску.

Жодне попереднє покоління дітей не могло похвалитися таким багатим матеріалом для майбутньої автобіографії. Однак, в цьому є і ряд мінусів.

Чи задумувались ви над тим, що коли дивитеся на своє чадо через екран гаджета в найяскравіші моменти, наскільки це впливає на світо відчуття та самовідчуття дитини?

Може, діти думають, що все їхнє життя - це таке кіно, сцена для дії і звершень? Що мати гарний вигляд тут важливіше, ніж проживати? Що найбільше вони цінні, коли тато дістає камеру, а ти весь в променях сонця стоїш, поставивши ногу на футбольний м'яч?

Популярні новини зараз

У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося

У коханні чекають справжні випробування: яким знакам зодіаку краще забути про стосунки

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Показати ще

Вчені лише починають досліджувати феномен нескінченних фотографій.

Так, Меріенн Гаррі, професор психології в Університеті Вікторії у Веллінгтоні (Нова Зеландія), перейнялася проблемою впливу зйомок на пам'ятні спогади дитинства. Адже ми як раз і дістаємо камеру, щоб це щасливе борсання в снігу залишилося з нами назавжди. Так ось, вивчивши питання, вона отримала сумні докази: чим більш радісні луки, тим менше події утримуються в нашій пам'яті.

Все працює відомим чином: коли ми дістаємо гаджет, ми фокусуємося не на самій події, а на процесі зйомки

Іноді ми при цьому кричимо: "Андрійку, ну обійми сестру! А усмішка де? А повернутися боком можете?"

Потім цю купу одноманітних кадрів зливають в сховище, і їх навіть переглядати важко,бо ні у кого рука не піднімається наводити там порядок і видаляти невдалі.

Що ми можемо з цим зробити? Головне - навчити продуманості в поводженні з технікою. Наприклад, вголос поміркувати: навіщо ми зараз фотографуємося? Що хочемо запам'ятати? На чому поставити акцент? Як ми це робимо?

Правильне рішення - поглядати по сторонах, коли знімаєш, бути більш уважним. Не віддавати пам'ятні миті переносний карті пам'яті, а зберегти свою. Згадуючи і проговорюючи дома, як класно татові вдалася стійка на руках, а Андрійко неповторно ловив ротом сніжинки, - так ми ще раз закріплюємо подію.

Нагадаємо, 18-річний хлопець загинув на даху електрички через селфі

Як повідомляв портал Знай.ua, за останні чотири роки понад 200 любителів селфі загинули під час спроби зробити бажане фото

Також Знай.ua писав, барабанщик філіппінського рок-гурту Razorback Брайан Веласко, зістрибнув з багатоповерхівки знімаючи все на телефон.