Найстаріший у світі кратер астероїда знаходиться в Австралії. Науковці впевнені, що на планеті закінчилася Перша льодовикова епоха, також відома як Гуронське зледеніння, саме через падіння космічного "гостя". Дослідження Університету Кертіна опублікував журнал Nature Communications в середу.

Дослідники стверджують, що астероїд впав у місцевість Яррабубба в Західній Австралії приблизно 2,2 мільярда років тому. Це вдалось з’ясувати після аналізу мінералів, виявлених у гірських породах у цій місцевості.

Астероїд, фото - YouTube

Кратер виявили у пустельній місцевості на заході Австралії ще 1979 року, але геологи раніше не аналізували вік цієї знахідки. Через мільярди років ерозії кратер важко помітити неозброєним оком. Проте вченим вдалося встановити, що він мав 70 км у діаметрі.

"Пейзаж насправді дуже рівний, тому що він (кратер. - Ред.) такий старий, але скелі там виразні", - зазначив ВВС дослідник кратеру професор Кріс Кіркланд.

Популярні новини зараз

В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам

Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень

Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей

Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40%

Показати ще

Щоб визначити, коли астероїд впав на Землю, команда науковців дослідила крихітні кристали циркону та монациту в скелях, на які вплинув удар астероїду.

За словами професора Кіркланда, їх тепер можна використовувати як "деревні кільця".

Ці кристали містять невелику кількість урану. Оскільки уран послідовно розпадається на свинець, дослідники змогли підрахувати за допомогою уран-свинцевого методу, скільки часу минуло від падіння астероїду.

астероїд

Вчені вважають, що планета 2,2 млрд років тому значною мірою була вкрита кригою. У якийсь момент вона почала танути і планета почала швидко нагріватися.

"Вік (кратера. - Ред.) досить точно відповідає закінченню потенційного глобального льодовикового періоду", - зазначає професор Кіркланд. Отже, вплив астероїда, можливо, суттєво змінив наш планетарний клімат".

Це могло допомогти потеплінню планети в Протерозойську еру - етап, коли кисень щойно з'явився в атмосфері, а складні форми життя ще не були поширеними.

Нагадаємо, що стажер NASA випадковим чином відкрив нову планету, яка придатна для життя землян.

Як повідомляв Знай.uа, компанію Apple звинуватили в крадіжці патентів. Цього разу скандал пов'язаний з Apple Watch, які вміють вимірювати пульс.

Також Знай.uа повідомляв, що NASA виявило астероїд, який мчить прямо до Землі: прогнози астрономів.