Вчені провели унікальне дослідження, в якому вивчали зміну у мозку полярників, результати експерименту були опубліковані на сайті журналу The New England Journal of Medicine. Виявилося, що мозок полярників став меншим після того, як вони провели в експедиції в Антарктиді 14 місяців.

Відповідний експеримент був проведений вченими із Німеччини. Дослідники виміряли об'єм мозку учасників експедиції до подорожі в Антарктиду і після неї. В ході дослідження експерти відзначили істотне скорочення обсягу головного мозку.

Полярники, фото: nat-geo.ru

Крім того спостерігалося зменшення в крові кількості білка, що відповідає за розподіл клітин у мозку. Навіть більше, концентрація білка так і не повернулася до норми після перебування полярників у теплому будинку.

Дослідження очолила доктор Симона Кюн з Інституту розвитку людини Макса Планка в Берліні. Нею для участі в експерименті були відібрані четверо чоловіків і п'ять жінок приблизно одного віку, які жили на німецькій станції в Антарктиді. Полярники під час випробування регулярно проходили тести на когнітивні здібності та здавали кров для аналізу. Крім того всім учасникам дослідження зробили МРТ до та після експедиції.

Популярні новини зараз

60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину

"Велика активація": астролог визначив, коли українська земля позбавиться окупантів

Можете залишитися без житла: що треба обов’язково перевірити при купівлі квартири "з рук"

На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось

Показати ще

Полярники, фото: zik.ua

Фахівці відзначили, що найбільше змінилася зубчаста звивина гіпокампу, яка знаходиться в скроневих частках півкуль. Проте конкретної причини такої зміни вчені не назвали, лише висунули припущення, що соціальна ізоляція та скорочення обсягу мозку могли вплинути на здоров'я і поведінку людей.

Через надто малу вибірку, на якій проводився експеримент, дослідники мають багато сумнівів, тому заявляють про необхідність більш масштабних досліджень у цій галузі.

Антарктида, фото: etvnet.com

Нагадаємо, раніше дослідники Антарктиди наблизилися до розгадки багатовікової таємниці, це може змінити історію

Як повідомляв портал "Знай.ua", під кригою Антарктиди розкопали таке, що не віриться очам: звідки це взялося — досі не ясно

Також "Знай.ua" писав, що в Україні відкрито набір в експедицію до Антарктиди: чому інтерес до холодного континенту зростає з кожним роком