Археологи при розкопках виявили десяток теракотових фігур. Унікальну знахідку зробили на території річки Памбм, що в Індії. Фігури були знайдені після повені, вони є залишками давно втраченої доісторичної культури, відомої лише зі сторінок стародавніх рукописів на санскриті. Про це повідомив The Guardian.

Спершу статуї чоловіків, жінок і богів виявили місцеві рибалки, які, наткнувшись на знахідки, зв'язалися з місцевою владою.

Команда дослідників Департаменту археології штату Керала прийшла до висновку, що знайдені артефакти, ймовірно, належать до культури Памба, також відомої як Пампа.

Вчені стверджують, що знайшли безліч свідчень того, що місце розкопок належало колишньому релігійного культу, в якому, серед інших богів поклонялися так званим змееподобним божествам – нагам.

Популярні новини зараз

Астролог побачив у травні "лихо" для України

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками

Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки

Показати ще

Як вважають археологи, фігури перебували в храмі, побудованому на честь бога Айяппа. В цьому поки немає впевненості, але археологи відправили знахідки для подальшого аналізу і почали готуватися до більш масштабних розкопок.Керівний місією професор археології Кришнарадж К. вважає, що тут був принесений в жертву і похований жрець досі невідомої етнічної групи і навіть релігії.

"Ми знали, що тут щось є щось більше, ніж просто кілька статуй, так як раніше ми виявили теракотові статуетки з цього регіону", - розповів професор Кришнарадж.

Проте, вчені звертають увагу на одну цікаву деталь. Справа в тому, що статуї жінок-нагов стоять ніби осібно від усіх, об'єднавшись разом у лінію з семи жінок. В індійській міфології найближча відсилання постає у вигляді зображення Сапта Матрики (в перекладі з індійського — сімох богинь).

Археологи впевнені, що це є одночасно і захоплюючим, і дещо хвилюючим відкриттям, адже Сапта Матрика з нагами – перша з знайдених. Крім статуй і жертовника, археологи виявили і невелике поховання.

Ця культура виникла в басейні річки Пампа і тривала приблизно з 3000 року до н. е. до 1200 року до н. е. Ймовірно, саме там з'явився один з богів індуїстського пантеону Айяппа, тому це місце набуло значення, подібного Гангу.

Нагадаємо, у Полтаві археологи знайшли загадкову гробницю і заніміли: зберігала багатовікові таємниці.

Як повідомляв портал Знай.uа, у ході розкопок поховання в Китаї археологи знайшли бронзовий глек з рідиною, яка вважалася "еліксиром безсмертя".

Також портал Знай.uа писав, що в Єгипті близько стародавньої Олександрії виявили церкви IV століття.