Заїдати стрес - реакція, обумовлена еволюційно. Чому космонавтам дають жуйки, під час польотів? Тому що жувальні руху, укупі з виділенням шлункового соку, на підсвідомому рівні приносять нам відчуття безпеки. Будучи за своєю природою хижаком, людина їсть, коли йому ніщо не загрожує. Цей же принцип працює і у зворотний бік: прагнучи позбутися від почуття тривоги, що ми їмо, їмо і ще раз їмо. Але дієтологи розповіли, чому це шкідливо і які процеси запускає заїдання стресу в нашому організмі.

Дослідники з Інституту медичних досліджень Гарвана (Австралія) опублікували в журналі Cell Metabolism звіт про свій експеримент. Він показав, що вживання однаковою по калорійності їжі в стані стресу і в спокійній обстановці по-різному впливає на жироотложение в організмі – їжа, що поглинається при стресі, сильніше збільшує надлишок жиру. Так, у дослідах з мишами гризуни в стані хронічного стресу набирали вагу швидше, ніж їх родичі, що з'їдали такий же по калорійності корм, але живуть у спокійних умовах.
Дослідники встановили: в ситуації стресу переїдання стимулюється білковою молекулою NPY, що виробляється в мозку у відповідь на сильні емоційні реакції, -причому, як у мишей, так і у людини. Коли в дослідах з мишами вчені блокували вироблення NPY в мигдалині мозку, миші, незважаючи на стрес і калорійну їжу, все ж не починали страждати від ожиріння.
Подальше вивчення проблеми допомогло вченим встановити, що саме стимулює викид NPY в мигдалині у відповідь на стрес. Таким фактором виявився значно підвищений рівень інсуліну.
«через перевиробництво інсуліну нервові клітини мигдалини втрачають чутливість і перестають реагувати на гормон, який посилає сигнали про насичення. В результаті їжі вживається все більше», - констатували вчені.

Нагадаємо, Лікарі розповіли, як правильно поєднати сигарети, алкоголь і спорт

Як раніше повідомляв "Знай.uа", Медики змінили норми тиску

Також "Знай.uа" писав, кому категорично не можна народжувати вдома

Популярні новини зараз

В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись

ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити

Показати ще