Воскресіння Лазаря - знакове диво. Сьогодні ми розкажемо вам про те, що православні повинні згадувати в цей день. Чи можна працювати в це свято? Що дозволяється їсти? І яким має бути святкове пісне меню? Дізнайтеся про те, що можна робити в цей день, а чого не можна.

Історія Лазаревої суботи: в чому суть свята?

Свято Лазаря має наступну історію виникнення. У Ісуса Христа був друг Лазар, до якого він часто приходив у гості. Але одного разу той захворів. Прийшовши провідати друга, Ісус сказав, що хвороба його не до смерті, а до Слави Божої. І додав: «Нехай прославиться через неї Син Божий».

Через 4 дня Лазар помер. Євангеліє відзначає, що Христос, почувши цю сумну звістку, розплакався. Згодом він попросив прибрати камінь від входу до печери, де поховали його друга. Ісус став читати дуже довгу молитву, після чого покійний Лазар воскрес. Звістка про те, що сталося, розлетілася по всій окрузі.

Лазарева субота

Після того, як сталося справжнє диво, Лазар зайняв посаду єпископа. Проповідуючи християнство, воскреслий друг Ісуса Христа прожив ще 30 років. До цього часу в тому храмі, де читав біля вівтаря свої проповіді ожилий єпископ, стоїть ікона із зображенням лику Святого Лазаря. По обидва боки від нього - зображення його сестер Марії та Марфи. Трохи далі знаходиться гробниця праведного єпископа. А поруч із нею б'є ключем святе джерело.

Популярні новини зараз

Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40%

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам

Крутіший за Audi та BMW: український преміум кар Leleka підкорив серця автолюбителів

Показати ще

Тепер, коли ви знаєте історію виникнення свята, дізнайтеся, чи дозволяється прибирання в Лазареву суботу? Ми розкажемо, що можна їсти в піст у цей день? Чи дозволяється пити вино? Тим, хто поститься перед Великим Великоднем, варто дізнатися про всі заборони в це свято.

Пісне меню в Лазарєв день: що можна їсти й чого не можна?

Із Лазаревою суботою пов'язують відпочинок, шанування святих, читання молитов. Що стосується пісного столу в цей день, то особливою повагою користуються страви з гречки та гороху. У народі є повір'я, що якщо стіл буде багатий цими продуктами в Лазареву суботу, то й врожай бобових, а також гречки буде чудовим.

Крім цього, на пісному столі може бути рибна ікра. А ось риба має бути присутня у вашому меню на наступний день, у Вербну неділю, 21-го числа. У Лазарєв день можна їсти салати з овочів та фруктів із соняшниковою олією. На вашому святковому столі можуть бути каші, гриби, пісні вареники, тушкована картопля з капустою.

Лазарева субота

Можете приготувати святкову пісну шубу. Просто замість риби використовуйте ананаси. Така вегетаріанська версія сподобається тим, хто любить незвичайні смаки. Для любителів морської капусти і тих, хто не проти поекспериментувати, можна додати і її в цю пісну шубу.

Урізноманітніть святковий пісний стіл салатом із відвареною картоплею, грибами та солоними огірочками. Поріжте все довільними шматочками, додайте спеції, соняшникову олію, цибулю - за бажанням. Готувати такий салат дуже легко. Часу займає небагато. Для пікантності цю страву можна розбавити оливками.

У Лазареву суботу прийнято готувати страви з бобових. Зробіть чебуреки з квасолею або відвареним до стану пюре горохом. У горох додайте подрібнений часник та моркву, натерту на дрібній тертушці. Для пісних чебуреків підійде й будь-яка інша начинка: з картоплі або грибів, капусти. Для тіста використовуйте воду - 1,5 скл., 0,5 ч. лож. солі та 600 г борошна.

Якщо ви хочете побалувати свою сім'ю випічкою, спечіть пиріг або рулет із маком. У якості начинки можна використовувати також гарбуз. Їжте страви з горіхами та сухофруктами. Не забувайте про те, що вашому організму потрібні вітаміни.

Лазарева субота

А тепер безпосередньо перейдемо до самих заборонам у Лазарєв день. І якщо ви що-небудь запланували, то перенесіть свої плани на будь-який сприятливий день, адже Лазарева субота для будь-яких господарські робіт, рукоділля та шиття не підходить.

Заборони в Лазареву суботу: чого категорично не можна робити?

Скоро настане самий Великий святковий день у році - Великдень. А поки миряни відзначатимуть Лазареву суботу. У 2019 році в православ'ї цей день припаде на 20 квітня. У цей особливий день не можна робити що-небудь по дому: мити підлогу, прибирати, шити, вишивати, прати, працювати в городі, будувати, мити машину тощо. Небажано стригтися чи підстригатися.

Так що не варто нічого планувати на суботу, 20 квітня. Ніяких заходів і господарських робіт! Порушення цих правил у православ'ї - великий гріх. Серед заборон також різні урочистості. У Лазареву суботу не можна влаштовувати весілля, святкувати дні народження, відзначати новосілля і так далі. Крім цього, в цей день не можна сваритися і відмовляти людям у якому-небудь проханні.

Лазарева субота

І те, що в цей день дозволяється вино, зовсім не означає, що можна вживати багато алкоголю. Спиртне допускається в невеликій кількості. Веселитися, співати пісні, гуляти, влаштовувати гучне застілля не можна. Як і вступати в інтимні стосунки.

І пам'ятайте про те, що саме Лазаревій суботі здавна приписують звичай зрізати вербові прутики, які святять у церкві на наступний день. Краще зробити це самому, а не купувати на стихійному ринку. І пам'ятайте про те, що не можна зрізати вербові гілки біля кладовища.

Вербові гілки, які були освячені в церкві, принесуть вашій оселі мир, радість та щастя. Наповнять її благодаттю та гармонією. Нехай у ній панують мир, затишок, спокій та всі будуть щасливі!

Народні прикмети, звичаї та повір'я в Лазареву суботу

Оскільки ні про яку роботу в цей день мови йти не може, зверніть увагу на плазунів. Якщо змії та ящірки в Лазарєв день стануть масово залишати свої гнізда, це означає, що прийшла пора сонця, весни та тепла. Якщо так станеться, то після 20 квітня буде вже тепло. І в ті дні, коли не буде церковних свят, можна починати сіяти зернові та інші культури.

Лазарева субота

Для того, щоб залучити багатство та суттєво поліпшити своє фінансове становище, потрібно зрізати у Лазарєв день вербовий прутик. Взяти його в ліву руку та прочитати «Отче наш». У цей час правою рукою потрібно тричі перехреститися та попросити в Господа Бога матеріального благополуччя. Кажуть, якщо все зробити саме так, незабаром сім'я істотно поліпшить своє фінансове становище. І стане значно багатшою.

У цей день варто помолитися про своє здоров'я та здоров'я близьких вам людей. До церкви найкраще відправитися із самого ранку, відстояти службу, причаститися. Ісус Христос показав у Лазареву суботу православним християнам свою міць та силу. Якщо смерть може бути переможена, то й хвороба, і будь-які негаразди простим смертним можуть бути байдужими.

Не забувайте про велике Господнє диво! У народі кажуть, що в Лазареву суботу той, хто щиро молитиметься, обов'язково буде почутий Всевишнім. Головне - провести цей день із чистими помислами. Нікого не обмовляти, не засуджувати, не сваритися. Молитися Господу Богу з вірою, душею та серцем щиро. І Господь Бог обов'язково вас почує.