Велика середа – третій день Страсного тижня, який служить підготовкою до одного з найважливіших свят у році – Великодня. Всі ми пам'ятаємо про те, що є Чистий четвер, Страсна п'ятниця і Вербна неділю, але не кожен знає, що всі дні Страсного тижня – це окремі свята, які називаються Великими.

І сьогодні ми розповімо вам найцікавіше про Велику середу – її традиції і головні заборони свята.

Велика середа: традиції свята

В цей день християни повинні згадувати рішення Іуди зрадити свого вчителя Ісуса Христа. Також згадується грішниця, яка, омивши сльозами і помазавши дорогоцінним миром ноги Христа, підготувала Його таким чином до поховання.

Велика середа

Люди намагаються в цей день читати Євангеліє і більше молитися, згадуючи про Бога. З ранку і ввечері в усіх храмах буде спеціальне богослужіння, яке рекомендується відвідати.

Популярні новини зараз

"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються

Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей

Кіт випадково спалив будинок і його відправили працювати, щоб відшкодувати збитки

Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку

Показати ще

Звичайно, потрібно молитися і просити благословення собі і своїм близьким, просити прощення за все, що ви могли зробити поганого. Вважається, що у Страсний тиждень Бог вас простить і допоможе.

У Велику середу прийнято виносити з хати сміття, купувати всі необхідні інгредієнти для фарбування яєць, приготування пасок тощо.

Саме в цей день слід сповідатися.

Давайте тепер дізнаємося трохи про прикмети і заборони свята.

Велика середа: чого не можна робити

В цей день вже не можна займатися шиттям, в'язанням і нічим подібним. Хоча робота по дому поки ще дозволена. Саме тому люди у Велику середу намагаються закінчити всі справи, пов'язані з приготуванням до Великодня.

Велика середа

Також, прийнято купувати всі необхідні продукти для приготування страв до Великодня. Але, щоб починати готувати щось краще почекати Чистого четверга.

Так само треба привести в порядок всі штори і килими. Їх потрібно вимити, висушити і повернути на місце, щоб зустрічати свято у повній чистоті.

Крім цього був цікавий обряд, завдяки якому можна було отримати міцне здоров'я. Для цього потрібно було набрати в кухоль води з колодязя, або річки, тричі перехреститися, накрити її новим, або чистим рушником і залишити до вечора. А вже після 12 години ночі, треба було також перехреститися і обмитися цією водою, залишивши трохи в чаші. Після цього не можна було витиратися, а одяг надіти на мокре тіло. Залишок води виливали на кущ або дерево. Вважається, що після цього тіло перероджується.