З давніх-давен прийнято готуватися до Великодня заздалегідь. Важливо налаштувати свою душу і організм до головного православного свята. Існує ряд важливих ритуалів, які допоможуть це зробити. Про них – читайте в нашому матеріалі.

Історія виникнення Великодня

Більше 1500 років до народження Ісуса Христа люди стали відзначати свято Світлого Великодня. Історія виникнення сягає своїм корінням в глибину століть. І щоб зрозуміти її, слід звернутися до Біблії, а саме до її частини під назвою "Вихід". Згідно з легендою, єврейський народ знаходився в рабстві у єгиптян, терпів від них усілякі муки і утиски. Тоді людина на ім'я Мойсей звернувся до Фараона, щоб той відпустив євреїв. Однак правитель відмовив. І тоді Бог послав покарання єгиптянам у вигляді погромів, пожеж і вбивств. Ці лиха отримали назву "Десять страт єгипетських". Від гніву божого вмирала худоба і падав вогненний град. Через день Фараон все-таки відпустив євреїв з їх пожитками і худобою. А Мойсей звелів святкувати Великдень в пам'ять про день, коли єврейські раби стали вільними.

Пасха

Однак що стосується сучасного тлумачення свята, то воно зародилося незабаром після смерті Ісуса. У цей день апостоли і перші християни згадували про смерть свого Спасителя. Таким чином, у іудеїв Великдень – день звільнення від рабства, а у християн – день радості воскресіння Ісуса Христа.

Великдень 2019: якого числа

Тільки в п'ятому столітті церковні служителі вирішили, за якими правилами святкуватимуть Великдень. Було вирішено, що Великдень – свято, присвячене воскресінню Христа, яке відзначатимуть у першу неділю після повного місяця, наступного за березневим рівноденням. Саме з цієї причини Христове Воскресіння – свято перехідне. Цього року православний Великдень відзначатимуть 28 квітня.

Популярні новини зараз

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Астролог побачив у травні "лихо" для України

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

Показати ще

Який же сенс у головного православного свята? Все просто: люди радіють воскресінню божого сина, перемозі світла над темрявою, життя на смертю.

Великдень
Пасха

Великдень: чому різні дати у православних і католиків

Різниця у визначенні дати святкування у католиків і православних виникла після проведення Римсько-Католицькою церквою в 1582 році календарної реформи і прийняття нових правил розрахунку пасхалії, які не були визнані Православною церквою.

Папа Григорій ввів новий, григоріанський календар (новий стиль), а Православна церква продовжувала відзначати церковні свята по-старому –юліанському календарю.

Різниця в юліанському і григоріанському календарях, а в цьому столітті вона становить 13 днів. Іноді проміжок між православним і католицьким Великоднем становить один тиждень, іноді кілька, а іноді і католики, і православні відзначають Великдень в один день.

Католическая пасха

Як підготуватися до Великодня?

Важливо пам'ятати, що Великдень – це не тільки Христова неділю, але і весь тиждень до цього. Воін носить назву Страсного. Слово "страсть" з древнього церковнослов'янської мови перекладається як "страждання". Під час Страсної седмиці віруючі згадують про страждання, які довелося винести Христу, щоб врятувати всіх людей. Кожен день тижня присвячений певній події з Біблії і носить назву "Великий".

Так як Великдень в 2019 році випадає на 28 квітня, Страсна седмиця передуватиме цьому дню. Так, 21 квітня православні віруючі відзначатимуть Вербну неділю, а вже з наступного дня почнеться Страсний тиждень – з 22 по 27 квітня.

Великий піст

Як правильно готуватися до Великодня: значення тижня

Згідно з церковними правилами, кожен день Страсного тижня називається "Великим". У цей час прийнято проводить божественні літургії, які здавна вважаються найважливішими в році. Цікаво, що в цей час категорично заборонено поминати померлих або інших святих – вся увага повинна бути приділена особистості Ісуса Христа. Отже, розповідаємо все, що потрібно знати про Страсний тиждень.

Понеділок

У перший день Страсного тижня люди виконують особливий ритуал: рано вранці слід вийти на вулицю і умити обличчя водою, в якій лежать предмети зі срібла. Вважається, що це допоможе зберегти молодість, здоров'я і благополуччя.

Вівторок

У цей день починають наводити порядок в своєму домі, люди перуть одяг, в якому планують піти на недільну службу.

Середа

У середу прийнято виносити з дому все сміття, купувати необхідні інгредієнти для фарбування яєць, приготування пасок та інших святкових страв. Також в цей день прийнято викидати старі і непотрібні речі. Згідно з церковними правилами, в цей день потрібно йти в храм на сповідь.

Четвер

А на четвертий день Страсного тижня прийнято приділити час причастю.

Крім того, в цей день починаються всі приготування до Великодня – люди печуть паски, фарбують яйця, ремонтують зламані речі, прибирають, перуть, прасують і так далі. Саме тому цей день називають Чистим четвергом. За легендою, щоб змити з себе всі гріхи і погану енергію, потрібно купуватися до сходу сонця.

В цей день рекомендується приготувати сирну паску, щоб вона витримала до суботнього освячення. До речі, здавна діти також готувалися до Великодня: робили вироби у формі хрестів, фігурки з соломи, розмальовували великодні яйця.

П'ятниця

Згідно з біблійними канонами, п'ятий день Страсного тижня – самий траурний і сумний. І це не дивно, адже саме в п'ятницю був розп'ятий Спаситель Ісус Христос.

У цей день прийнято приносити додому церковні свічки і палити їх протягом всього дня. Перед запалюванням кожної свічки слід читати молитву "Отче наш".

Субота

У суботу священнослужителі надягають святкові білі шати.

Цей день потрібно відмовити від веселощів, інтимних зв'язків, алкоголю. У храмах відбувається освячення пасок та інших продуктів. Нарешті, вночі в суботу всі збираються в храм на Великодній хресний хід, Пасхальну службу і Літургію. Під час підготовки до свята, не забувайте щодня молитися.

Великдень
Пасха

Щоб Великдень вдався, потрібно дотримуватися трьох простих правил:

Перше. Світ в серці. Це зовсім не стосується прибирання, прасування або готування. Головне правило – зверніться до свого серця. Чи не зачаїлися там злість або заздрість? Потрібно помиритися до Великодня з тим, з ким перебуваєте в сварці, вибачте всіх своїх кривдників і будьте вільні від злоби і заздрості.

Друге. Не влаштовуйте «свято живота». Досить вибрати кілька рецептів. Традиційно, обов'язково на столі повинно бути три страви – паска, крашанки і сирна паска. Кожна з цих страв наділена особливим значенням. Так, яйце символізує нове життя і безсмертя людської душі, паска – символ радості і присутності Христа в житті кожного віруючого, сирна паска – символ радості і щастя як на землі, так і в раю.

Третє. Постарайтеся закінчити всі домашні клопоти заздалегідь. Зазвичай, це роблять в Чистий четвер. Можна закінчити роботи по дому і в суботу, проте не надто пізно. Але працювати на Великдень категорично заборонено – присвятіть вихідні молитві, Богу, сім'ї та добрим справам.

Як поститися в Страсний тиждень

Пам'ятайте, що піст – не дієта для схуднення. Це ритуал, який дозволяє правильно покаятися в гріхах, поганих вчинках і показати себе і Богу силу своєї віри. Обмеження в їжі повинні допомогти православним віруючим зосередитися не на фізичних задоволеннях, а на духовних роздумах.

Що стосується поста на Страсну седмицю, то все залежить від дня. Так, перший день тижня вважається найсуворішим – дозволено їсти тільки хліб, овочі і горіхи, а пити – тільки воду. Вівторок, середа – сира їжа без добавок. В четвер тим, хто поститься покладається послаблення – можна приготувати гарячу їжу і додати трохи рослинного масла. У Страсну п'ятницю слід відмовитися від їжі до того, як в храмах не проведуть ритуал виносу плащаниці. У суботу можна гарячу їжу без масла.