Сонце є джерелом теплової енергії лише на безпечній відстані. Поблизу воно представляє серйозну загрозу для будь-якого небесного тіла.

Земля досить далеко знаходиться від зірки – на відстані майже 150 мільйонів кілометрів. Але навіть вона іноді може відчути руйнівну енергію головного об'єкта Сонячної системи.

Команда вчених нещодавно опублікувала роботу про так звані сонячні бурі або сонячні шторми. Вони досліджували теплові спалахи на Сонці, що вивільняють радіоактивні частинки, які впливають на навколишні об'єкти і планети.

Дослідники виявили сліди неймовірно потужної бурі на глибині 500 метрів під поверхнею льодів Гренландії. Цей шторм стався близько 2500 років тому. Вчені знайшли ізотопи берилію-10 і хлору-36, які залишилися під льодами після сильного викиду сонячної радіації.

Популярні новини зараз

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

Даний спалах можна прирівняти до схожого шторму, який стався приблизно у 775 році нашої ери. Варто відзначити, що потужність цієї бурі перевищує будь-яку активність на Сонці, зафіксовану за останні 70 років, в 10 разів.

Це відкриття свідчить про те, що люди досі не розуміють, які наслідки можуть бути у змін космічної погоди і що може статися з людством та нашою планетою.

Автори пишуть:

"Сонячне протонное явище такого масштабу, яке відбудеться в наші дні, може стати причиною порушення високочастотного радіозв'язку, супутникових технологій і космічних навігаційних систем".

В епоху Залізної доби в Європі люди не звертали уваги на сонячну радіацію. Але в сучасному світі над захисним шаром атмосфери щоденного у літаках знаходяться мільйони людей. А системи зв'язку на Землі залежать від супутникових технологій. Подібні бурі можуть паралізувати роботу комунікаційних мереж, а також зашкодити здоров'ю пілотів, пасажирів літаків і космонавтів.

"Знай.uа" писав: вчені розповіли, що ховається за Нептуном. Сила самої далекої планети від Сонця притягує об'єкти

Напомним: Hubble вперше показав, як виглядає Уран і Нептун. Такої неземної краси ви ще не бачили

Читайте також: NASA сфотографeвало унікальне явище на Юпітері. Вчені зафіксували урагани в космосі