Археологи виявили в Мексиці таємничу печеру, в якій знаходилося більше 200 артефактів племені Майя.

Місцеві жителі знали про існування цього місця багато років, але лише 50 років тому хтось вирішив розповісти про неї археологу Віктору Сеговії Пінто. Він наказав замурувати її з невідомих причин. Через це про печеру практично всі забули. На цей раз дослідникам знову розповіли про печеру, відомої як Бог-Ягуар або Баламку.

Печера Бог-Ягуар

Археологам довелося повзати на животах протягом декількох годин, щоб знайти бажані артефакти. Перед входом до системи печер вони провели 6-годинний ритуал очищення зі священиком Майя. Це необхідно для того, щоб переконатися в безпеці подорожі.

Популярні новини зараз

З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими

Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут

Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

Показати ще

Археолог з Національного інституту антропології та історії Мексики по імені Гільєрмо де Анда розповів про пригоду:

"Коли я добрався до першого підношення, розташованого приблизно в півтора годинах поповзом від входу, мене захопило неймовірно сильне хвилювання. Я фактично заплакав, бо зрозумів, що перебуваю в дуже і дуже священному місці".

В одній з печер Гільєрмо виявив сотні артефактів. Судячи з усього, їх навмисно запечатали, і їх не торкалася рука людини близько тисячі років. Серед них – кадильниці, курильниці, декоративні тарелі, вази, точильні камені та багато іншого. На посудинах і кадильниць збереглися обвуглені залишки їжі, черепашки, насіння і кістки.

Вчені повідомили, що знайдені артефакти цілі і неушкоджені. Ця приголомшлива колекція надалі допоможе дослідникам дізнатися якомога більше інформації про зліт і падіння таємничої стародавньої цивілізації Майя.

Археологи зізналися, що шлях до артефактів був неймовірно складним. Але він допомагає переоцінити значимість культури і змінити своє ставлення до неї.

"Для нас це було дуже важко. Але ми думали про Майя, які в давні часи повзли вузькими проходами з факелом і курильницею. Ми досі не розуміємо, як їм це вдалося. Я вважаю, що до них треба ставитися з більшою повагою", - зазначив Гільєрмо
.

Станом на сьогодні, було проведено лише попереднє дослідження без розкопок. Археологи припускають, що розміри печер можуть бути ще більшими, як і кількість цінних артефактів і знахідок.

Нагадаємо, вчені досліджували кілька малюнків і артефактів неандертальців і прийшли до висновку, що, швидше за все, саме вони навчили нас мистецтву

Як повідомляв портал "Знай.uа", нещодавно археологам вдалося виявити стародавній "олівець" - шматочок гематиту, який був оброблений 45-50 тисяч років тому

"Знай.uа" писав, що в ході розкопок у печері Бомбос в Південній Африці науковці виявили фрагмент каменя із червоними лініями у вигляді хештега