Британський супутник успішно випробував новітній метод очищення простору від космічного сміття.

На відеозаписі, знятому із спеціального космічного апарату, можна побачити, як 100-кілограмовий супутник під назвою RemoveDEBRIS ("Прибрати сміття") пронизує бортовим гарпуном алюмінієву панель. Він був запущений на Міжнародну космічну станцію влітку 2018 року, звідки був випущений у відкритий космос.

Йому вдалося дістати мішень з відстані рівного 1.5 метра. Гарпун пронизав мета зі швидкістю 20 метрів в секунду і навіть зумів її втримати. Панель шириною 10 сантиметрів імітувала космічне сміття. Вона утримувалася на кінці спеціальної стріли.

Випробування стали частиною місії RemoveDEBRIS Університету Суррея. Її основна мета полягає у випробуванні різних методів утилізації космічного сміття. За останні декілька років він зробив космічну середу досить небезпечною для майбутніх апаратів.

Популярні новини зараз

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

РФ може відкласти наступ через несподівані обставини

За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою

Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову

Показати ще

За станом на сьогодні, приблизно 7 тисяч тонн космічного сміття обертається навколо нашої планети. Маються на увазі крихітні деталі, які залишилися на орбіті після руйнування великих апаратів, а також про померлих супутниках. Його кількість збільшується неймовірно швидко.

Варто відзначити, що космічне сміття дійсно небезпечний. У 2009 році американський супутник Iridium 33 зіткнувся з російським супутником Космос 225, який вже перестав функціонувати. В результаті утворилося мінімум 2 великі хмари уламків.

Експерти намагаються відстежити об'єкти розміром більше 10 сантиметрів. Навіть маленькі шматочки сміття можуть пошкодити космічну техніку. Саме тому фахівці і намагаються знайти способи очищення орбіти навколо Землі.

Портал "Знай.uа" вже писав: NASA анонсував запуск нового інструменту, який вивчить галактики і зірки

Читайте також: NASA змоделювало удар гігантського астероїда

Як повідомлялося, NASA готує експедицію на Місяць