Вчені довели, що причиною виникнення депресивного стану є кишкова паличка.

До такого висновку прийшли канадські дослідники з університету Макмастер, розташованому в Гамільтоні.

Вони провели незвичайне дослідження на мишах. Його результати показали, що особини, які пережили розлуку з матір'ю, піддаються нападкам депресії. Вчені помітили, що якщо на момент розставання у тварин були відсутні певні бактерії в кишечнику, вони не переживали стрес.

Бактерії, які живуть в організмі тварин, істотно впливають на їх самопочуття. Особи зрілого віку були млявими і тривожними. А це основні ознаки депресії.

Популярні новини зараз

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників

Показати ще

Крім цього, у тварин спостерігалося підвищення кортикостерону – гормону стресу.

Дослідники також звернули увагу на кишкову дисфункцію, причиною якої стало виділення нейромедіатора ацетилхоліну.

Зараз вчені займаються з'ясуванням того, чи стосується дане дослідження людей. Існує припущення, що зміна мікрофлори шлунково-кишкового тракту в майбутньому може позитивно вплинути на лікування хворих, які страждають від розладу психіки.

Про вплив стану кишечника на депресію раніше заявили фахівці з Оксфордського університету. Вони провели дослідження, яке показало, що продукти, що містять речовини пробіотичного походження, позитивно впливають на психологічний стан та настрій людини. Вони допомагають подолати депресію і стрес.

В експерименті взяло участь 45 осіб віком від 18 до 45 років. Половина з них щодня отримували пробіотики, решта мали справу з ефектом плацебо. Дослідження тривало 21 день. В учасників вимірювали рівень кортизолу в слині. По закінченню експерименту всі вони пройшли комп'ютерне тестування.

За результатами тесту, люди, які вживали пробіотики, в рази менше звертали увагу на негатив. Вони концентрувалися на позитивних емоціях. Рівень кортизолу в їх організмах був нижче, а їхній стан характеризується врівноваженістю.

Для того, щоб встановити взаємозв'язок між мікробами і настроєм людини бельгійські вчені склали список з 56 речовин, які відіграють важливу роль у діяльності нервової системи. Вони виявили, що копрококк пов'язаний з переробкою дофаміну, гормоном щастя. Якщо його рівень знизиться, може виникнути депресія.

Вченим поки невідомо, як мікроби кишечнику впливають на мозок. Вони припускають, що зв'язок забезпечує блукаючий нерв.

"Знай.uа" вже писав: депресію можна вилікувати за допомогою двох бактерій

Читайте також: в березні українців накриє "чорний тиждень"

Як повідомлялося, побороти депресію легше, ніж здається