Фахівці з Інституту молекулярної клітинної біології імені Макса Планка в Дрездені шляхом проведення різних експериментів вивчали геноми хребетних. Їм вдалося виявити області, які були піддані змінам.

Спочатку дослідники порівняли геноми змій і геноми інших рептилій, у яких активно розвинені кінцівки. В експерименті взяли участь ящірка-дракон, зелена ящірка й гекон. Змій порівняли також з хребетними – трьома черепахами, алігаторів і чотирнадцятьма жабами. Це порівняння стало основною для всіх подальших аналізів.

Учених цікавило, чому у змій відсутні кінцівки, а в інших рептилій вони є. Багато хто думав, що вони просто втратили гени, відповідальні за формування кінцівок. Насправді все трохи по-іншому. В ході еволюції цис-регуляторні елементи істотно змінили функціональність геному. Відсутність здатності кодувати білки вплинуло на зміну зорової системи рептилій.

Популярні новини зараз

Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть

Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче

Українці нарешті побачили Poch Tavria XL, яку збирали для Франції: навіть у таких журналах немає

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Показати ще

Аналізи показали, що регуляторні елементи, розщеплені змією, досить близько знаходяться з генами, які беруть участь у розвитку кінцівок. Вони також пов'язані з вродженими вадами розвитку.

Вчені припустили, що мутації, які відбулися в модульних цис-регуляторних елементах, можуть впливати на експресію гена лише в певній тканини і в певному місці.

Раніше портал "Знай.uа" писав: на Філіппінах народилося незвичайне порося. Зовнішність тварини всіх налякала, але господиня вважає її унікальною, вона любить його не менше за інших. Вона народилася з двома головами і трьома очима

Читайте також: вчені виявили незвичайну ящірку. Фахівці шоковані, адже такі мутанти в природі не виживають. Рептилія народилася з двома головами і трьома очима

Як повідомлялося, алігатори вмерзли в лід із-за морозів - стирчать одні носи. Рептиліям довелося по-своєму адаптуватися до погоду на такому сильному холоді, іншого виходу вони не знайшли