Світлана Фус — популярний український дієтолог, експерт зі здорового харчування, розповіла всю правду про цукор і напої, в яких він міститься. Про це повідомляє Clutch.

Не більше п'яти чайних ложок на день

Майже половина всього цукру надходить в організм разом з напоями — газованою водою, пакетованими соками, чаєм та кавою. Часте їх вживання може призвести до набору ваги і проблем зі здоров'ям.

Цукор міститься не тільки в солодощах, продуктах харчування, але і в напоях, іноді у великій кількості.

Популярні новини зараз

Бандитський Львів: хто такий Богдан Копитко, авто якого підірвали і розстріляли невідомі

Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

Показати ще

Всього цукор в раціоні дорослих повинен бути не більше 50 г (10 чайних ложок) в день. Більш того, ВООЗ рекомендує для додаткової користі здоров'ю скоротити порції цукру до 25 г цукру / день (5 чайних ложок).

Щоб скоротити кількість зайвого цукру в раціоні, замість солодких газованих напоїв пийте воду або воду з додаванням лимона, яблука і інших натуральних фруктів.

Сік може бути гірше кока-коли:

Обмежуйте або виключити зовсім магазинні соки. Їх не можна вважати корисними і необхідними напоями для дорослих, і особливо для дітей. Активна пропаганда користі фруктових соків — це лише маркетинговий хід.

Діти не повинні регулярно вживати пакетовані соки. Вони містять багато цукру і майже не містять клітковини. Врахуйте, що у відновлених соках 4-6 чайних ложок цукру на склянку напою, а це більше, ніж у кока-колі.

Соком спрагу не втамуєш, оскільки ефект буде навпаки, і тільки розіграється апетит. Склянка такого соку буде містити 20 г цукру — майже дорослу рекомендовану добову норму.

Це одна з причин розвитку цукрового діабету, ожиріння, карієсу у дітей. На прилавках присутній дуже багато нектарів — соковмісних напоїв, що перебувають на 15-50% з соку, решта це цукровий сироп, ароматизатори і штучні вітаміни.

Як бути?

Якщо хочете принести користь організму, то пийте свіжовичавлені соки. Щоб була користь від фруктів — їжте їх у натуральному вигляді.

Якщо на етикетці написано "без цукру" це вказує на штучні підсолоджувачі-цукрозамінники в соку, шкода від яких очевидна.

Якщо ви звикли до солодкого чаю або кави, постарайтеся поступово зменшити кількість доданого цукру, а потім і зовсім приберіть його. Спробуйте замінити невеликою кількістю меду, але пам'ятайте він також калорійний.

І, звичайно, не бійтеся експериментувати: вода зі шматочками лимона або лайма, ароматний фруктовий чай з імбиром або кава з корицею можуть сподобатися вам більше їх солодких аналогів.

Нагадаємо, вживання солодких газованих вод під час занять спортом у спекотну погоду провокує захворювання нирок.

Як повідомляв портал "Знай.uа", найбільш поширений спосіб зігрітися взимку крім ковдри, обіймів і вчасно включеного опалення – чай. Втім, дієтологи застерігають: в зимовий період краще від нього відмовитися взагалі.

Також "Знай.uа" писав, як пити каву з максимальною користю для здоров'я.