Влада Японії запустила програму скорочення покинутих будинків. Деякі будинки виставлені на продаж за символічні гроші, інші будуть віддані безкоштовно.

За останні 5 років в країні з'явилося приблизно 8 мільйонів порожніх будинків (akiya), і їх кількість лише збільшується. Більшою мірою це сталося через старіючого населення, природних катаклізмів і забобони.

Статистика свідчить, що понад 20 відсотків загального населення складають японці від 70 років і старше (осінь 2018 року). Це сталося вперше в історії. Разом з цим популярності набирають смерть з-за переробок самогубства, а також падає народжуваність. Японці вважають поганою прикметою заселятися в будинки, в яких люди померли через старість або суїциду, а також якщо був убитий іншою людиною.

Популярні новини зараз

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

Показати ще

Дослідний інститут Номура повідомив, що за прогнозами, через 25 років кількість покинутих будинків може досягти 21.7 мільйонів, а це практично третина всього житла країни.

Занедбані будинки також є великою соціальною проблемою з-за того, що на них часто нападають, їх шкодять і руйнують. Земля знецінюється, а муніципалітети отримують менше податків. Порожні будинки розташовані неподалік від великих міст. Уряд розраховує на те, що жителі мегаполісів захочуть переїхати на переїзд у більш тихе і спокійне місце.

Що слід знати про отримання житла

Для спрощення і прискорення процесу влади виставляють фотографії в мережі на спеціальних акийя-банки (akiya banks). На таких сайтах можна вибрати підходящий будинок і швидко його придбати. Але варто звернути увагу на деякі нюанси.

Навіть якщо нерухомість вам сподобається з фотографій, не поспішайте її купувати. Варто проконсультуватися з експертом, який зможе оцінити будівлю. Адже деякі будинки знаходяться в жалюгідному стані, і єдине, що їх врятує, - лише знесення. Якщо будинок виявиться непридатним для житла, за нього все одно доведеться платити податки.

Часто проблеми пов'язані з термітами, несправною вентиляцією або протікання води. З-за цього може утворитися цвіль, яка і псує все.

Навіть якщо серйозні проблеми відсутні, все одно доведеться провести повний або частковий ремонт. Особливо, на кухні та у ванній кімнаті. Це може коштувати до 800 000 ієн за 3 квадратних метра.

У деяких випадках влада надасть новому власнику субсидію в якості подяки за те, що він приносить суспільству користь, але і тут є свої нюанси.

Придбати будинок може практично будь-яка людина – це може бути японець або іноземець. Але країна не видає громадянство з отриманням нерухомості.

Раніше портал "Знай.uа" писав: чоловік забезпечив сусідів різдвяними подарунками на 14 років вперед

А також: жінка повстала з мертвих після кремації

Нагадаємо: дівчина заробила більше 2 тисяч доларів незвичайними знімками