Коли людина дізнається, що незабаром може померти, тільки тоді усвідомлює наскільки цінне життя. Часто смертельно хворі люди так цінують останні дні, що замість того, щоб витрачати їх на смуток і жаль, приймаються виконувати свої найпотаємніші бажання.

Як зазначають психологи, у списках бажань головне — не екстраординарні заняття, відчуття і цілі, а мотивація хворого і його близьких, спільно проведений час.

"Мій найкращий друг помирає"

Ролик з такою назвою наробив шуму в минулому році. Крісу Бетанкуру, який страждає на лейкоз, залишилося жити не більше року, його однокурсник Діллон Хілл вирішив підтримати друга.

Популярні новини зараз

Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей

ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами

Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот

Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги

Показати ще

Щоб розважити друга, Хілл запропонував йому скласти список найбожевільніших речей, які він хоче встигнути зробити до смерті. Хілл навіть вирішив на час залишити навчання і повністю присвятити себе здійсненню бажань свого друга.

Бетанкур завів власний Instagram, в якому розповідав про своє життя і про хід лікування. У друзів з'явився сайт з величезним списком з 76 позицій, який з часом виріс мало не вдвічі.

Смертельно хворий хлопець мріяв побити світовий рекорд, стати пілотом, влаштувати бійку на подушках з незнайомцями, побувати на телебаченні, подивитися з другом всю трилогію "Володар кілець" за раз, розбити гітару, написати книгу і багато іншого. Друзів гаряче підтримували користувачі сайту Reddit: хтось безкоштовно запропонував свої послуги авіаинструктора, співробітник найближчого фастфуд-кафе з радістю допоміг влаштувати замовлення зі 100 позицій. Цю їжу хлопці потім віддали бездомним, виконавши ще одне бажання із заповітного списку.

До всього іншого студенти внесли величезний внесок у боротьбу з хворобою.

Зараз у Бетанкура все в порядку — у кінці жовтня йому зробили операцію з пересадки кісткового мозку і виписали з лікарні. Невідомо, чи повернеться хвороба знову, але щасливий юнак тепер цінує кожен день життя і, звичайно, насолоджується спілкуванням з найкращим другом. Вони не закинули сайт через ремісію, а вирішили скористатися популярністю, щоб допомагати іншим хворим.

"Привіт, мене звуть…"

Хілл і Бетанкур не єдині, хто склав список останніх бажань. У 2011 році вся Великобританія дізналася історію Кейт Грейнжер - геронтолога з міста Лідса, якій в 29 років діагностували рідкісну форму раку - десмопластичну фиброму. Лікарі говорили, що вона проживе не більш 14 місяців.

Кейт привернула увагу журналістів і лікарів нетиповою поведінкою: вже в 2012 році вона відмовилася від хіміотерапії, написала список бажань і початку "ставити галочки".

Наявність списку останніх бажань двояко позначався на її стані. З одного боку, вона рідше впадала у відчай, проте бачила, що її близьким все важче змиритися з її швидкою смертю.

У дні, коли, за прогнозами лікарів, вона повинна була померти, жінка запустила кампанію "Привіт, мене звуть ...". За весь час, проведений у лікарні, багато лікарів й медсестри, яких Грейнджер бачила день у день, не віталися і не представлялися. Це бентежило і абсолютно позбавляло її довірливого ставлення.

Кампанію чекав успіх: тепер у Великобританії та інших країнах вітатися з пацієнтом і називати йому своє ім'я вчать всіх співробітників медичних установ ще в інститутах і коледжах.

Замість 14 місяців Грейнджер прожила п'ять років. Вона померла в липні 2016 року, встигнувши написати три книги, зібрати 250 тисяч фунтів стерлінгів на допомогу іншим раковим хворим, зустрітися з королевою, отримала орден Британської імперії і навчила лікарів вітатися з пацієнтами.

Вона подбала і про свого чоловіка Кріса, який підтримував усі її починання під час хвороби і втішав в найважчі часи. Кейт написала йому 27 вітальних листівок, які він буде отримувати щороку на день народження до свого 65-річчя

Нагадаємо, 28-річна Емі Редхед вирішила відмовитися від хіміотерапії, заявивши, що хоче прожити свої останні дні, як можна здоровіше і красивіше.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у британському хоспісі погодилися організувати весілля для жінки, що помирає від раку.

Також "Знай.uа" писав, Шон став першою людиною у світі, який переміг два невиліковні захворювання.