День співпраці Південь-Південь Організації Об'єднаних Націй

Це один з міжнародних днів ООН, в 1978 році в Буенос-Айресі був прийнятий План дій щодо розвитку і здійсненню технічного співробітництва між країнами, що розвиваються, який підписали 138 держав. Під Південь-Південь мають на увазі країни, що розвиваються Африки, Азії та Латинської Америки. Це відкриває перед ними реальні можливості забезпечити економічне зростання і сталий розвиток колективними та індивідуальними зусиллями.

Піст Гедалії

Це день посту і жалоби, який відзначають 3 тішрея (за єврейським календарем). Якщо день випав на суботу, то його пересувають на неділю. Піст починається зі сходу сонця і до ночі, до перших зірок. Весь цей час не можна нічого їсти і пити. Траур організований в пам'ять вбивства Гедалії і тієї трагредіі, яка трапилася з єврейським народом після руйнування Першого храму. Саме це змушує всі покоління євреїв дотримуватися посту в цей день.

Гедалія прагнув зберегти народ, що залишається на Святій землі, бачив своє завдання в тому, щоб зберегти на Святій землі хоча б сліди єврейської присутності. І те, що його справа провалилася, що вона було зруйнована «політиками», гідно вікової скорботи. Після вбивства Гедалії розірвали зв'язок народу зі своєю землею: в той раз всього на кілька десятиліть, але в наступний - вже на значно більший термін.

Православні свята:

  • День пісний.
  • Святителів: Олександра, Івана і Павла Нового, патріархів Константинопольських.
  • Преподобного Олександра Свірського (кончина).
  • Перенесення мощей благовірного князя Олександра Невського.
  • Знайдення мощей благовірного князя Данила Московського.

Олександр Ситник 12 вересня

Історія свята перенесення мощей Олександра бере початок з 1721 року. Але на Русі цей день називали Ситником тому що в його день було прийнято накривати багаті столи, збирати гостей, влаштовувати бенкети. Обов'язково готували ситну ячмінну кашу на молоці. Звичайно ж був на столі і хліб з нового врожаю. Селяни на Ситника здійснювали особливий обряд на майбутній урожай. Для цього завивали ячмінні стебла в одну косу з лляними і вівсяними.

Популярні новини зараз

Українців почнуть жорстоко перевіряти: кому варто приготуватися

Більше зняти та обміняти не вийде: які обмеження встановили банки

Українцям пенсійного віку нададуть тимчасову допомогу: які документи потрібно подати

Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа

Показати ще

Іменини в цей день

Олександр, Олексій, Ангеліна, Аполлінарій, Арсеній, Василь, Гаврило, Григорій, Данило, Євгенія, Єлизавета, Єфрем, Іван, Ігнатій, Корнилій, Леонід, Макар, Максим, Микола, Павло, Петро, Сава, Семен, Степан, Федір