Лауреату міжнародного саміту науки та технологічного підприємництва Hello Tomorrow Дмитру Лопатіну з Краснодара загрожує 11 років колонії суворого режиму і штраф до 1 мільйона рублів за створення унікальних сонячних батарей.

Винахід молодого вченого увійшов до сотні найкращих проектів, зібраних з усього світу. Однак на батьківщині відкриття Лопатіна не тільки не оцінили, а й засудили молодого чоловіка на три роки умовно за "вчинення замаху на незаконне придбання без мети збуту психотропних речовин у великому розмірі".

Виявилося, що при створенні інноваційних сонячних батарей фізик використовував заборонену в Росії речовину - нещодавно зарахований до психотропів розчинник. Лопатін про це не знав і замовив його поштою з Китаю.

"Одна з речовин у складі сонячних елементів (йодид свинцю) розчиняється тільки в трьох розчинниках, у тому числі і в гамма-бутіролактоні, який я замовив", - уточнив молодий учений.

Читайте також: Українці направили більше 500 позовів проти Росії за порушення їх прав

Популярні новини зараз

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

"У Європі теж багато речей заборонено, але там за просте замовлення не будуть на винахідника надягати наручники", - поскаржився краснодарець.

При цьому хлопець навіть пройшов процедуру перевірки на детекторі брехні. Однак результати не врахували на етапі попереднього розслідування.

Прокуратура порахувала вирок для Лопатіна "занадто м'яким" і подала апеляцію. Держзвинувачення пред'являє вченому 11 років в'язниці за порушення статті "контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин, їх прекурсорів або аналогів" кримінального кодексу.

У свою чергу адвокат Микола Остроух попередив, що від подібної ситуації в Росії не застрахований ніхто.

"У таку ситуацію може потрапити будь-який росіянин. Замовив за кордоном, наприклад, рідину для зняття лаку для нігтів, а до її складу входить заборонена аналогічна психотропна речовина. І формально може вийти, що ви ввезли в Росію психотропну речовину, а це вже з позиції звинувачення контрабанда. І суд може не звернути уваги на відсутність наміру", - зауважив юрист.