Сьогодні в Польщі відзначають День пам'яті польських військовополонених, убитих у Радянському Союзі в 1940 році.

На початку другої світової війни працівники НКВС розстріляли близько 22 тисяч поляків. Серед них - польські військові, взяті в полон після агресії Радянського Союзу в Польщі у вересні 1939 року, а також мирні жителі, заарештовані і ув'язнені в Україні та Білорусі.
Розстріли проходили з квітня по травень 1940 року в селі Катинь Смоленської області, селищі Мідне (зараз - Тверська область), а також у Харкові.

13 квітня 1943 Берлін повідомив про відкриття в СРСР масових могил офіцерів Війська Польського. Вже через 2 дні московське радіо звинуватило німців у вбивствах, припускаючи, що вони зробили це в 1941 році. Таку версію поширювала комуністична пропаганда, а пізніше і влада Польської народної республіки.

Читайте також: Президент Польщі відвідає Биківню

Радянський Союз зізнався у скоєнні злочину майже через півстоліття - 13 квітня 1990. Михайло Горбачов передав президентові Польші Войцеху Ярузельському списки полонених із концтаборів у Козельську і Осташкові та список військовополонених у Старобільську.

Популярні новини зараз

Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами"

3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет

Показати ще

У 2000 році в Харкові, Катині та Мідному були відкриті польські кладовища. У 2012 році президенти Польщі і України відкрили меморіальний комплекс у Биківні під Києвом, де поховані 3,5 тисячі поляків.