Білорусь ніколи не стане частиною Росії, не зважаючи на велику економічну залежність від РФ. Сполучені Штати мають негайно долучитись до переговорів у Мінському форматі.

Про це заявив президент Білорусі Олександр Лукашенко у інтерв'ю Bloomberg, розміщеному у виданні сьогодні.

Лукашенко сказав, що його 9,5 мільйонний народ буде боротися "до останньої людини" проти будь-якої зовнішньої сили, що може йому загрожувати.

"Є багато людей в російській політиці, які думають імперіалістично. Вони бачать у Білорусі ніщо інше, як північно-західну провінцію... Ми не будемо північно-західною провінцією, так само як і не будемо конфліктувати із Росією".

Читайте також: Лукашенко перевіряє білоруську армію

Популярні новини зараз

Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо

Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів

Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

"Санкції, які Захід ввів проти Росії, серйозно впливають на нас," сказав Лукашенко.

Економіка Білорусі залежить від Росії. Білоруський рубль втратив 33 відсотка по відношенню до долара за останні 12 місяців, це - третій найгірший показник серед більш ніж 170 валют, після гривні і російського рубля.

Лукашенко відмітив також слабку опозицію у Білорусі.

"Мені не потрібна ще одна опозиція, я маю виховати цю, зберегти її такою, якою вона є", - сказав він.

Також президент поскаржився, що мав мало часу (більше 20 років-"Знай") на те, щоб переорієнтувати ринок та зменшити залежність від російського ринку.

"У нас не було достатньо часу, щоб збільшити відстань між нами і російським ринком, залишити пост-радянський ринок і переорієнтувати себе на інші ринки".

Лукашенко зажадав, щоб США взяли участь у переговорах, на кшталт Мінських. Він попросив США негайно приєднатися до мирного процесу, зазначивши, що український уряд і "про-російські лідери-повстанці" не довіряють одне одному.

"Все це може закінчиться війною", - підсумував він.

Лукашенко також повідомив, що востаннє говорив на тему можливого приєднання Булорусі до Росії із президентом РФ Володимиром Путіним за рік після президентських виборів у Росії.

"І мені сподобалося, коли він сказав: "Нам не треба підпорядкувати, захопити якусь країну, в тому числі Білорусь, нормальна країна, розвивається, середньоєвропейський держава, в дружніх відносинах. Ви абсолютно не зазіхаєте на якісь принципи Російської Федерації. Чого нам потрібно ще? Ви живете в своїй квартирі, ми живемо у своїй, але в той же час ми брати, ми рідні люди, ми ходимо один до одного в гості ". Ось таке було обговорення. Нормально, по-моєму", - констатував Лукашенко.

Зазначимо, така розмова із Путіним відбулась у глав держав до початку подій в Україні.

"Я вже не є останнім диктатором Європи. Є диктатори трохи гірше, ніж я, чи не так? Я тепер - менше зло", натякнув білоруський президент.