Судовий процес у справі 73-річного пенсіонера з Полтави проходить в понеділок, 5 жовтня, в Московському міському суді. Юрій Солошенко - найстарший у списку "українських політв'язнів", яких, за твердженням МЗС України, утримують в російських в'язницях за політичними звинуваченнями.

ФСБ звинуватила Солошенка в шпигунстві проти Росії. За це йому, згідно зі статтею 276 кримінального кодексу, загрожує від 10 до 20 років тюремного ув'язнення. Суд розгляне справу в закритому режимі, без попередніх слухань і одразу по суті, повідомляє ВВС.

Протягом десятків років Солошенко був директором полтавського заводу "Знамя" - частини оборонного комплексу СРСР, який виробляв електровакуумні компоненти для радіоелектронної зброї. Після розпаду Радянського Союзу керівництво заводу підтримувало його роботу, в основному, за рахунок замовлень Росії.

У 2010 році Юрій Солошенко вийшов на пенсію, а завод "Знамя", за даними української преси, занепав і майже закрився.

Претензій до діяльності Солошенка на посту директора російські спецслужби не пред'являли. Його заарештували 5 серпня 2014 року, коли він приїхав до столиці Росії на один день. Це було під час загострення відносин між Москвою та Києвом.

Популярні новини зараз

Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть

Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею

Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф

Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись

Показати ще

Як стало відомо з його розповіді рідним, Юрій Солошенко поїхав до Москви на запрошення свого давнього російського колеги по роботі в "оборонці" - щоб за винагороду провести тестування якогось устаткування. У Москві Юрія Солошенка одразу затримали співробітники ФСБ.

Читайте також: Україна ініціює новий "список Магніцького"

Припускають, що московський знайомий спеціально "виманив" екс-директора полтавського заводу до Москви і передав його ФСБ, яка в період загострення відносин Росії з Україною завела серію кримінальних справ на українців за різними звинуваченнями - від екстремізму та участі в чеченській війні на початку 90-х до шпигунства і підготовки терактів.

Сам Юрій Солошенко не визнає себе винним, називає себе патріотом і України, і Росії, і написав численні прохання - у тому числі прохання про помилування, адресоване президенту Росії Володимиру Путіну. Проте до вироку суду помилування в Росії неможливе.