Українські та норвезькі фахівці за сприяння Альянсу розроблять міношукач нового покоління 3D.

Про це пише УНІАН.

"Де-факто, робота та взаємодія між Україною та НАТО на цьому напрямку вже ведеться. Більше сотні, а саме сто і десять українських фахівців, вже пройшли підвищення кваліфікації в центрі НАТО в Мадриді і в відповідних школах Словаччини. Німеччина вже передала піротехнічним підрозділам Державної служби з надзвичайних ситуацій 50 надсучасних нових міношукачів", - повідомив виконуючий обов'язки глави Місії України при НАТО Єгор Божок, розповідаючи про стан трастового фонду з розмінування.

Читайте також: Папа Римський зустрівся на Кубі із Фіделем Кастро (фото)

Згідно інформації, вже розпочали проект з відновлення матеріально-технічних можливостей піротехнічних підрозділів рятувальників в Донецькій і Луганській областях, які "повністю були розграбовані".

Популярні новини зараз

Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа

ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами

Усього 30 гривень, і ти на зв'язку: у Vodafone підказали, як можна заощадити

Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись

Показати ще

"НАТО почало спеціальний проект вартістю близько одного мільйона євро для того, щоб повністю відновити ці два підрозділи за найкращими світовими стандартами, починаючи від екіпірування і технічних засобів і закінчуючи перепідготовкою та підвищенням кваліфікації персоналу.

На завершальній стадії перебуває узгодження в НАТО спільного українсько-норвезького проекту по розробці абсолютно нового 3D міношукача, який потім буде поставлений для використання ДСНС та в Міноборони.

"Цей проект, вартістю 450 тис. євро, розрахований на півроку, тобто через півроку цей новий міношукач повинен бути продемонстрований. Це все фінансується з бюджету НАТО", - підкреслив дипломат.

Завдання розробників - зробити найбільш чутливий і точний металошукач, який дозволить піротехніку, не торкаючись об'єкта, чітко розуміти, яка його форма, до міліметрів.

"Як кажуть фахівці, іноді міліметр має критичне значення з погляду життя і здоров'я піротехніків. Ця розробка буде здійснена в Україні за допомогою норвезьких фахівців", - додав виконуючий обов'язки глави Місії.