Вчені із канадського богословського коледжу знайшли фрагмент Євангелія у масці мумії, яку зробили із папірусу. Текст був написаний у кінці першого століття.

Фрагмент Євангелія від Марка використали у посмертній масці єгиптянина, яку знайшли під час археологічних розкопок. Про це повідомив журнал Live Science.

"Поховальні маски фараонів робили із золота. Простий люд виготовлював їх із папірусу, льону, використовуючи клей та фарби", - пояснив Крейг Еванс, керівник досліджень.

Аби прочитати написи на папірусі, вчені навчилися розчиняти клей, не пошкоджуючи чорнил. Для цього маску розбирають і з фрагментів папірусу викладають аркуші.

"Зясувати вік писання змогли за іншими документами, які знайшли в похованні мумії – приватні та ділові листи. Також застосовували радіо вуглеводний аналіз", - зазначив учений.

Популярні новини зараз

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет

Показати ще

Фрагмент Євангелія від Марка був написаний до 90-го року першого століття. Це найдавніший текст Святого письма. За переказами, євангеліст Марк проповідував у Єгипті і заснував там першу християнську церкву. Досі були відомі найстаріші копії Євангелій від II-III ст. нашої ери. Християнська церква включила їх до Нового Заповіту та визнала канонічними.

Канадські вчені розбирають єгипетські маски кілька років. Розшифрували фрагменти давньогрецьких філософських трактатів, п'єси Гомера, листування. Подробиці тримають у секреті до офіційного виходу книги зі зразками найдавніших текстів.