У Росії рішенням Конституційного суду дозволили поліції зупиняти одиночні пікети, навіть якщо вони проводяться за всіма правилами.

Про це пишуть російські ЗМІ.

Тепер, щоб зупинити пікет, поліції досить вирішити, що здоров'я і життя виступаючого у небезпеці, а захистити його можна лише у відділку.

Таким чином, правоохоронці зможуть силою доставити протестувальника у відділок. Поліцейські зобов'язані скласти протокол про доставлення. Відпускати протестуючих будуть лише після того, як вирішать, що небезпека минула.

Суд зобов'язав поліцію вживати "розумні заходи" для "запобігання порушень громадського порядку та безпеки, а також захисту" одиночних пікетувальників.

Популярні новини зараз

Не просто оновити дані у ТЦК: чоловіків попередили, що буде потім

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

Водночас, якщо пікет зупинять без підстав, суд може розцінити це як порушення прав виступаючого.

Постанова суду вступила в силу і оскарженню не підлягає.

Таке рішення прийняли після скарги Володимира Сергієнка, чий одиночний пікет у 2015 році в Білгороді перервали поліцейські. Вони доставили його у відділок, де пояснили, що життю і здоров'ю Сергієнко погрожували городяни, погляди яких не збігалися з думкою протестуючого. Пікетувальник заявив, що не потребував захисту.

Як писав раніше інформаційний портал "Знай.ua", російського активіста Ільдара Дадіна, засудженого за проведення мітингів, відпустили.