"Нещодавно московське видавництво ЕКСМО випустило книгу про космонавтику в Радянському Союзі і повністю прибрало звідти українців. Кибальчича, Засядька, Кондратюка не згадують взагалі. Легендарного Сергія Корольова з українця, народженого в Житомирі, зробили росіянином. Ціолковський теж став російським, хоча його брат все життя підписувався подвійним прізвищем - Ціолковський-Наливайко, і рід Ціолковського вів свою генеалогію від козака Северина Наливайка. Значення українців знову зменшили і перетягнули ковдру на себе. - Розповів "Знай" відомий колекціонер і нумізмат Юрій Шевела.

На прізвисько Гагарін

Юрія всі рідні і знайомі звуть Гагаріним. У 1966 році, через пару днів після його народження до Києва приїхав Гагарін - оглядав місто і відвідав фабрику "Киянка", на якій шили одяг для космонавтів. Побачивши в натовпі відомого космонавта, батьки вирішили назвати сина Юрієм. З тих пір Шевела цікавиться космосом і збирає колекцію космічних об'єктів.

З 60-х років освоєння космосу було на першому місці в СРСР - тому іграшок і листівок на тему космосу було не злічити. Тема космосу присутня скрізь - її друкували на коробках з-під цукерок, на сірникових коробках і на зошитах, сувенірах і нічниках, друкували марки і виготовляли значки, робили шкільні пенали у формі ракети і друкували на посуді знаменитих Білку і Стрілку - і Юрій захопився.

Читайте також: У США дозволили добувати воду і золото на космічних тілах

Популярні новини зараз

Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

"Зараз моя колекція вважається раритетом, за неї гроші пропонують, навіть ціни піднялися. Знайти щось на цю тематику з кожним роком все важче, а колекціонерів стає більше "- каже Юрій.

Зрозуміло, у Юрія, як і у будь-якого іншого колекціонера є свої раритети та ексклюзивні речі.

"Одними з найцінніших експонатів - архівні документи з Харкова. Мало хто знає, що космос почали освоювати ще до війни. Інженери знімали напівпідвальні приміщення і створювали щось на зразок гуртків. Такі групи збиралися в Москві, Петербурзі. У Харкові була своя реактивна група на чолі з академіком Георгієм Проскурою. Вони вперше запустили в космос порохову ракету. Коли на Союз напав Гітлер, ракетників і вчених взяв під своє крило маршал Тухачевський і в Москві відкрився Реактивний інститут. Окрім спроб освоїти космос, саме в цьому інституті розробили старі-добрі гармати "Катюші", без яких виграти війну було б неможливо. Спочатку вони замислювалися як гармати, які відправили б людину в небо "- розповідає Шевела.

Тухачевського потім розстріляли, а всіх, хто був пов'язаний з космічними розробками посадили - серед них і Сергій Корольов. Розпалася і харківська реактивна група, але частина документів і досліджень зараз в колекції Юрія.

"Саме тому мені дуже прикро, що росіяни викинули українців із історії освоєння космосу. Половина архіву харківської групи знаходиться у мене, а друга половина залишилася в Росії", - говорить Шевела.

"Завяловський конверт"

Не можна не згадати і "Завяловський конверт", яких у світі налічують всього 600 штук і який зобов'язаний бути в колекції будь якого філателіста, що цікавиться космосом.

Перед важливою подією в країні випускають марки, спеціальні конверти, і нестандартний штемпель з малюнком, присвячений важливій даті.

"Якщо монета до дати могла бути надрукована протягом року, то спецпогашення - це ціла історія – спецштемпель діє тільки один день, о 12 його розбивають. Тому конкретна марка на конкретному конверті була погашена тільки в конкретний історичний день, і це дуже цінується у колекціонерів ", - пояснив Шевела.

Коли в космос полетіли собаки - Головпоштамт випустив спеціальні конверти і марки. А ось марки і листи до дати запуску в космос Гагаріна ніхто не надрукував. Це тримали в суворій таємниці, і людям повідомили вже по факту.

"Люди були морально готові до запуску людини, але ніхто не знав коли саме", - Пояснює Шевела.

Московський художник Василь Завялов накидав ескіз поштової марки з цього приводу. Всі чекали події, яка ось-ось повинна була трапитись. У березні Завялов їхав до Криму через Київ і залишив ескіз у свого приятеля - завзятого колекціонера і філателіста. 12 квітня о 9 годині і 7 хвилин ранку по радіо екстрено передали - перша радянська людина в космосі.

"Що коїлось в столиці! Київ був єдиним містом, де після такої звістки на вулиці вийшли люди. Моя знайома Галина Павленко працювала в театрі і розповідала, що до них на роботу забіг перехожий і прокричав, що людина в космосі. Люди виходили на вулиці з гармошками, обіймалися, вітали один одного, раділи. До обіду над Києвом пролетіли вертольоти і розкидали листівки з повідомленням: Людина в космосі! Газети, які виходили о 9 ранку були без цього повідомлення, але вже до 14 годині дня газета "Вечірній Київ" вийшла знову з самим сенсаційним повідомленням століття - людина в космосі", - емоційно розповів Шевела.

Приятель Василя Завялова, спостерігаючи за святом, схопив ескіз і побіг до директора Головпоштамту. Той все зрозумів і наказав запускати ескіз в друк, а попутно робити і штемпель. До вечора на Київському поштамті надрукували 600 конвертів і марок з ескізом Завялова і погасили.

"У Москві та Ленінграді люди побоялися вийти на вулиці без дозволу, а кияни вийшли. І марки гасили в той же день. В інших містах СРСР марки гасили вже 14 і 17 квітня - заднім числом. Але дістати саме київську марку, погашену в той день в кількості всього 600 штук - дуже велика удача для колекціонера ", - зазначає Шевела.

Космічні плітки

З деякими космонавтами Юрій спілкувався особисто - з ветеранами Байконура, з першим українським космонавтом Леонідом Каденюком, з батьком і сином Волковими - харківської династією космонавтів. Вони подарували Юрію карту, за якою космонавти орієнтувалися при приземленні.

Читайте також: NASA відкрили таємницю життя космонавтів у космосі (фото)

"Але першим космонавтам я не позаздрю. Космос був великою політикою. Після польоту Гагарін став належати всій країні, не міг усамітнитися, його використовували на всю котушку - тільки після поїздки до Японії товарообіг Японії з СРСР збільшився у десять разів - так вразив японців Гагарін. Наш перший космонавт був мегазіркою для всього світу і це негативно на ньому позначалося "- говорить Шевела.

До цих пір у всьому світі обговорюють причину загибелі Юрія Гагаріна. У Шевели є своя теорія.

"Коли Гагарін відпочивав у пансіонаті, йому здалося, що одна зі співробітниць приділяє йому увагу не тільки, як зірці. У номері він спробував штовхнути жінку в ліжко, та закричала. На шум прибіг персонал. Гагаріну не хотілося опинитися в конфузному положенні і він вистрибнув з вікна другого поверху. Головою напоровся на металеву трубу, і травмувався. Для тих, хто цікавиться біографією Гагаріна, цей випадок не секрет. Голову герою підлікували. Але одного разу, коли він в черговий раз вилетів на МіГу, його підрізав інший винищувач. Через недавню травму голови Гагарін на кілька секунд втратив свідомість. Саме цих кількох секунд і не вистачило йому, щоб вийти зі штопора"- розповідає колекціонер.

Було проведено розслідування, але потім всі документи були переписані і справу зам'яли. За кермом літака, підрізавшого Гагаріна був майбутній маршал авіації і батько космонавтки - Євген Савицький. Через 12 років після того випадку, його дочка Людмила побувала в космосі і стала першою жінкою, яка вийшла у відкритий космос. З нині живою ще легендою радянської космонавтики Юрій не спілкувався, хоча і мріє про це.

"Після польоту Терешкової, наступна жінка в космос полетіла тільки через 19 років. Все через Корольова, який зрікся відправляти жінок в космос і слово своє стримав. Наступна жінка полетіла туди тільки після його смерті. Кажуть, що Терешкову нудило в космосі, але справжню причину зволіли приховати "- розповів Шевела.

Вся справа в тому, що при підготовці до польоту в космос Валентини Терешкової команда упустила з уваги, що вона абсолютно не орієнтується по карті. Разом з нею для польоту в космос тренувалися також космонавтки Соловйова і Пономарьова. Пізніше Пономарьова розповіла, що через Терешкову їх виключили з космонавтики тому, що вони були жінками.

"Коли Терешкова опинилася в космосі, Корольов запитав її - де вона? Відповідь його вбив: "Я в космосі". Далі діалог був таким: - А над яким місцем? - Над землею. - Над якою країною? - Я не знаю. - Ну так подивися в ілюмінатор і на карту, і скажи нам над якою країною? - А я не вмію орієнтуватися по карті ... "- сміється Юрій.

Цей діалог чули багато хто, як і крики Сергія Корольова про те, що більше жодної баби він в космос не запустить.

"Пізніше Валентина Терешкова вийшла заміж за космонавта Адріяна Миколаєва, але незабаром розлучилися. На їхньому весіллі був присутній Хрущов, а розлучення було після його смерті. Подейкували про те, що це була показуха для публіки, влаштована Микитою Хрущовим, мовляв Валентина і Адріян не любили один одного. Насправді все набагато трагічніше - космонавт Миколаїв пробув у космосі близько місяця. В умовах невагомості через 20 діб всі м'язи і органи людини атрофуються. На землю космонавти з того польоту повернулися інвалідами, проходили довгий курс реабілітації. Руки і ноги лікарям вдалося розробити, а от інші органи - ні. Саме тому Терешкова і Миколаїв розлучилися "- зітхає Юрій.

За радянських часів в космосі намагалися проводити експерименти з людським організмом.

"Деякі космонавти отримували вказівку зайнятися сексом в космічному кораблі в тамтешніх умовах. Після смерті Королева для цих цілей почали запускати жінок. Але експерименти провалювалися. Тому що під час інтиму людина пітніє, а в умовах невагомості крапельки поту не стікають, а літають в повітрі і потрапляють на електричні прилади, що призводило до плачевних наслідків. Тому зараз при таких експериментах для космонавтів передбачають барокамери",- пояснив Шевела.