Батьки заявляють про підробку документів Міністерством охорони здоров'я щодо закупівель препаратів для дітей з аутизмом. Про це батьки заявили на прес-конференції в УНІАН.

За словами голови "Асоціації батьків дітей з аутизмом", члена постійної групи МОЗ з питань профільного супроводу закупівлі лікарських засобів для дітей з розладами спектру аутизму Євгенії Панічевської, в результаті фальсифікації фінансування програми лікування дітей з аутизмом було скорочено на 70%.

"18 млн гривень - така реальна потреба у фінансуванні лікування дітей з аутизмом на 2015 рік, яку попередньо зібрали у регіонах. Саме ця цифра стояла в паспорті бюджетної програми на момент підготовки документів. Але коли документ пішов далі - кілька внутрішніх сторінок замінили, унаслідок чого потребу і, як наслідок, фінансування скоротили до 5 млн. Для дитини, яка не може вчитися без необхідної медикаментозної підтримки, це означає зачинені двері школи і відсутність майбутнього", - заявила глава Асоціації Євгена Панічевська.

Вона наголосила, що держпрограма закупівель медпрепаратів для хворих на аутизм - єдина, щодо якої скорочено закупівлі.

"Це скорочення незаконне. Спроби з'ясувати, на якій підставі, що стало передумовою - не увінчалися успіхом. На наші запити відповідей від МОЗ ми не отримуємо. Якщо наші діти не будуть отримувати препаратів, які контролюють поведінку, епілептичні напади, вони не зможуть жити повноцінним життям", - сказала Панічевська.

Популярні новини зараз

Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари

В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ

Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду

Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше

Показати ще

За словами консула міжнародної асоціації "Аутизм-Європа" Інни Сергієнко, проти МОЗ буде подано судовий позов.

Аутизм - це розлад, що виникає внаслідок порушення розвитку головного мозку. Діти з аутизмом можуть навчатися, але деяким з них потрібні медичні препарати, які допомагають концентруватися, долати поведінкові особливості, контролювати судоми. Без цих препаратів дитина мусить сидіти вдома і, як наслідок, не має можливості вчитися, соціалізуватися і спілкуватися з однолітками.

Програма закупівель медпрепаратів від аутизму - єдина в Україні програма з дитячої психіатрії, яку фінансує держава.

Читайте також: Захворюваність на гепатит А у Києві зросла на третину

Нагадаємо, МОЗ за результатами проведених процедур централізованих закупівель лікарських засобів і виробів медичного призначення станом на 10 листопада уклало угоди на суму 274 млн грн.

Антимонопольний комітет України припинив низку закупівель на загальну суму 112 млн грн терміном до винесення ухвал за сімома скаргами від компаній.

За даними МОЗ, зокрема, завершено закупівлі за такими напрямками: закупівля медикаментів для лікування орфанних захворювань (хвороба Гоші, мукополісахаридоз, муковісцидоз, аутизм, нанізм, закупівля реактивів для проведення скринінгу новонароджених на фенілкетонурію і муковісцидоз і харчування для дітей, хворих на фенілкетонурію), а також препаратів для лікування дорослих, хворих на гемофілію.