У Києві розгорається студентський бунт. Учні столичного інституту декоративно-прикладного мистецтва та дизайну ім. Бойчука збунтувалися проти злиття їх вузу з Київським педагогічним університетом ім. Грінченко. Керівництво ж наполягає на тому, що вуз не встигає отримати акредитацію, та і заклад у жалюгідному стані, а злиття врятує вуз.

Як заявляють студенти, вони вважають, що це просто рейдерське захоплення будівлі, оскільки воно знаходиться в елітному районі "Липки". На знак протесту студенти вузу провели мітинги під будівлею. Проте викладацькому складу це не перешкодило проголосувати за приєднання вузу.

Протести почали після того, як молодь взнала, що вуз не встигає отримати акредитацію.

До нас приходив ректор університету імені Грінченко. І все говорив про ремонті в нашому корпусі. Багато раз ставили йому питання про учбовий процес, як на нас відіб'ється злиття вузів тощо. Та Віктор Огнев'юк знову заводив розмови про ремонт так і не дав нам відповіді на наші питання", - говорить "Знай" глава студентської ради Юлія Лободюченко.

Це буде не злиття, а звичайне захоплення будівлі, вважаю студенти. "Нас виселять під приводом ремонту, а потім з будівлею зроблю все, що захочуть. До того ж, у педагогічного університету ім. Грінченко немає гуртожитку, вони орендують його. А в нашого вузу є свій", - говорить Лободюченко.

Популярні новини зараз

Українців чекає 34-градусна спека: де вдарить у першу чергу

З інших беруть пару тисяч: кому з українців задарма встановлять двозонні електролічильники

Для трамваїв і тролейбусів встановили нові тарифи: скільки коштуватиме поїздка

Оновлення даних у ТЦК: в яких випадках чоловіка можуть відвезти на "перевірку"

Показати ще

Читайте також: Професора з 30-річним стажем звільнили в Криму за власну думку

Також студенти говорять, що після злиття, вуз втратить статус державного і перейде в комунальну власність міста. Оскільки педагогічний університет не державний, а комунальний.

"До акредитації вузу теж є питання. Чому нам дали на його здобуття всього два місяці? Що робило до цього керівництво, невже не знали, що нам потрібно буде подовжувати акредитацію? Складається таке враження, що все робилося навмисно для того, щоб "злити" вуз", – обурюється Юлія.

Керівництво інституту ім. Бойчука наполягає на тому, що їх вузу необхідне злиття з іншим великим вузом. Фінансування не вистачає, будівля у поганому стані й злиття просто порятунок для вузу.

Портал "Знай" звернувся за роз'ясненнями в Міністерство освіти.

"У злитті немає нічого страшного. Такий процес пережили не менше 30 вузів при різних міністрах, це їх врятувало від закриття. У країні йде тенденція до укрупнення вузів, оскільки у нас невиправдана велика кількість вищих учбових закладів – 799. А це недобір студентів щороку, на стільки вузів не вистачає професорського складу, відповідно якість освіти кульгає. Для порівняння в Іспанії, де така ж кількість населення, 53 університети. Адекватна кількість вузів – один на мільйон населення", - говорить нам радник міністра освіти Юрій Коровайченко.

Читайте також: 16 вишів з окупованого Донбасу відновлять роботу

За його словами, укрупнення не вплине на учбовий процес тих, хто вступив до інституту ім. Бойчука. "До того ж педагогічний університет ім. Грінченка престижний вуз, його ректор був свого часу заступником міністра освіти. Він досвідчений і буде лише зацікавлений в процвітанні інституту", - говорить Коровайченко.