Європейський суд з прав людини зобов'язав Україну виплатити 11 тисяч євро в якості компенсації моральної шкоди трьом членам УНА-УНСО Миколі Карпюку, Миколі Ляховичу та Ігорю Мазуру. Їх засудили у березні 2001 року за участь в масових заворушеннях.

Суд постановив, що Ляхович та Мазур отримають по чотири тисячі євро компенсації, а Карпюк – три тисячі євро.

Ще чотирьом позивачам суд відмовив у компенсації. Сергій Гальчик, Олен Бурячок, Андрій Косенко та Григорій Ляхович також були заарештовані по цій же справі.

"Знай" вдалося поговорити з Ігорем Мазуром. Зараз він служить в зоні АТО під Маріуполем.

"Скільки виплатили? Та ви що! Ми ще в 2003-му році подали позов до Європейського суду і ось нарешті рішення, - дивується Мазур. - Для мене це дуже важливо було. Це відновлює справедливість, нас визнали політичними в'язнями. Шкода, що рішення оголосили не в Україні при Кучмі або Януковичі. Цікаво було подивитися, як би нам виплачували гроші. Але все одно приємно. Куди витрачу гроші? У мене троє дітей, є куди. Цього року на компенсацію навряд і варто розраховувати, в бюджет наступного року тільки закладуть, отримаємо, в кращому випадку, наступного літа. Хоча дружині Карпюка гроші зараз були б потрібні. Якщо не помиляюся, на адвоката в місяць близько $3 тисяч потрібно. Та й дитина ж у них зростає ".

Популярні новини зараз

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Показати ще

Що стосується інших засуджених за акцію "Україна без Кучми", яких немає в списку, Мазур вважає, що по них рішення обов'язково ще будуть.

Читайте також: У Чечні українцю Малофеєву дали 24,5 років в'язниці за УНА-УНСО

"До речі, привіт вам з-під Маріуполя. Я на блок посту зараз, в зоні АТО, більше не можу говорити", - додав Мазур наприкінці розмови.

Нагадаємо, у березня 2001 року у Києві біля будівлі адміністрації президента відбулися сутички між учасниками антипрезидентської акції "Україна без Кучми" і правоохоронними органами.

За участь у заворушеннях засудили 18 людей. Вони тримали строки від двох до 4,5 років. Четверо з учасників них отримали умовні терміни.

Микола Карпюк зараз знаходиться під вартою у Росії. Слідчий комітет Росії звинуватив його у вбивствах російських військових у Чечні в 1994-1995 роках. Він стверджує, що російські слідчі його катували та вибивали свідчення.