Відзначаючи тяжке становище Великого Бар'єрного рифа біля берегів Австралії, вчені назвали його головного ворога і руйнівника. Це морська зірка Acanthaster planci. Боротися з нею будуть створені автономні роботи.

Про це повідомляє Cnet.

Нині, за оцінкою вчених, площа пошкоджень на Великому бар'єрному рифі становить близько 344 кв. км. У цьому винні кліматичні зміни, шкідливі викиди. Але найголовніший його ворог - морська зірка "Терновий вінець" з сімейства Acanthasteridae.

Вона харчується поліпами рифоутворюючих коралів. Кожні кілька років відбувається спалах популяції морської зірки. За останні 50 років було зафіксовано три демографічних вибухи. Замість того щоб прогнозовано збільшитися, кількість коралів на рифі знизилося приблизно на 50%.

Читайте також: У США з'явилось місто роботів (відео)

Популярні новини зараз

Ухилянтам пояснили, коли у них почнуть відбирати речі

Українцям готують новий комунальний платіж: за що доведеться доплачувати з 1 червня

Українці можуть звільнити себе від щомісячної сплати за доставку газу: що потрібно зробити

Тепер без цього документу з дому ні ногою: чоловікам нагадали про штраф від 17 до 25 тисяч гривень

Показати ще

Щоб боротися з бідою, в університеті Квінсленда побудували робота COTSbot. Головним його завданням буде боротьба з морською зіркою. Він буде автономно патрулювати рифи під водою. Коли ж він виявить її, то зробить їй смертельну ін'єкцію жовчних солей зі своєї пневматичної руки. Морська зірка помирає протягом 24 годин.

Перші ходові випробування COTSbot вже пройшли на Мортон-Бей. Фахівці відзначили, що робот покаже перевагу перед ручним винищенням зірок дайверами. Одне безперервне патрулювання COTSbot може тривати до восьми годин. У його арсеналі буде 200 ін'єкцій. Запуск робота в Великий Бар'єрний риф запланована на грудень поточного року.