У містах РФ пройшла акція грамотності під назвою "Тотальний диктант". Росіяни всілися за парти та показали, наскільки добре володіють рідною мовою. Результати показали, що найважчими для них виявилися чи не найуживаніші слова: "коньяк" та "стерлядь".

Про це повідомляють російські ЗМІ.

"Найскладнішим у нас була така пропозиція, в якому одночасно вживалися два слова - "стерлядь" і "коньяк". Так ось, я думаю, що в слові "коньяк" допускали помилки, тому що більшість наших учасників - це дами або дівчата, які не так часто вживають цей напій", - розповіла голова експертної ради всеросійської акції Наталя Кошкарьова.

Кошкарьова наголосила, що у слові "коньяк" чомусь частіше росіяни ставлять замість м'якого твердий знак, що є помилкою.

А от варіації слова "стерлядь" дуже вразили комісію. За словами організатора, таких варіантів, які запропонували у диктанті учасники, вона навіть придумати не могла. Це слово стало в Росії другим за складністю у написанні.

Популярні новини зараз

Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації

В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

Показати ще

"Слова "стерлядь"стільки було варіантів, що важко було б всі їх перерахувати", - додала голова ради.

За підсумками перевірки, грамотними визнали лише 10% людей, у тому числі на відмінно написав "Тотальний диктант" учасник із Новосибірська, який писав шрифтом Брайля. Також організатори відзначили найстаршого учасника, якому 102 роки.

Цього року текст диктанту підготував відомий російський письменник та історик Леонід Юзефович. Бажаючих перевірити свою грамотність назбиралося 200 тисяч чоловік із 866 міст та 71 країни.

Як повідомляв раніше інформаційний портал "Знай.ua", у молодшій та середній школі учні здаватимуть ЗНО.