Хасиди-паломники з усього світу розпочали в Умані на могилі свого духовного лідера Цадика Нахмана святкування єврейського Нового року – Рош-ха-Шана.

"Знай" відвідав місце паломництва хасидів та дізнався, як цього року проходить Рош-ха-Шан.

300 тисяч для АТО

Цього року громада паломників-хасидів перерахувала 300 тисяч гривень на цільовий рахунок для допомоги бійцям АТО. Хасиди стверджують, що у війні, котра розгорілася в Україні, підтримують Україну та її воїнів.

"Ми завжди приїздили до Умані родиною. Спочатку їхала дружина, а згодом приїздив я з синами. Минулого року ми порадилися та вирішили не їхати – занадто не стабільна ситуація була, до того ж над Україною збили літак. Весь рік шкодував, що не приїхав. А цього року наважився. Ми розуміємо, що в Україні йде війна і може усяке бути…", - каже хасид Шмуель з Ізраїлю.

Популярні новини зараз

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Показати ще

Читайте також: Іудейський Новий рік в Умані: місто задихається від сміття і смороду (фото)

Давид з США в Україні втретє. Минулого року його до Умані не відпустили батьки.

"Ніколи не думав, що Україна така цікава країна. Раніше просто не цікавився вашою країною та українцями. Почав цікавитися, коли почався Майдан. Коли їхатиму назад, обов'язково побуваю на Майдані…" - каже хлопець.

Акива з Канади зізнається, що раніше паломництво для нього було не таким.

"Якось не цікавився Україною. Приїхав, відсвяткував і поїхав назад. Коли побачив у новинах Майдан, зрозумів, що тут все дуже цікаво. Люди, які готові вмерти під кулями за свободу заслуговують на симпатію та повагу. Коли розпочалася війна, я страшенно хвилювався. Міркував, чи зможу ще колись приїхати до могили Ребе. Минулого року їхав з острахом. Проте, мав тут знайомих українців, у котрих завжди орендує житло. Вони запевнили, що все нормально і я можу приїхати. Цього року їхав спеціально. Виріши підтримати Україну та українців. Коли громада закликала здати гроші для учасників АТО – здав не роздумуючи. Люди, які воюють проти Росії, її агресії викликають у мене захоплення. Думаю, ми мусимо їх підтримати, аби мати змогу приїздити до вас", - каже Акива.

Більшість прочан стверджує, що після Майдану, коли в Україні йде війна, вони починають заново відкривати для себе Україну.

Свиня в синагозі

Не обійшлося й без неприємних інцидентів. В переддень паломництва між місцевими активістами та хасидами виникла суперечка довкола наметового містечка. Хасиди переконували, що все законно, місцеві обурювалися тим, що паломники претендують на беріг річки Уманка.

Виконуючий обов'язки міського голови Олександр Цебрій запевнив, що зараз з цією справою розбираються правоохоронці. Напередодні паломництва по місту ходили чутки, що радикали планують осквернити синагогу та запустити туди свиню. Проте ні серед місцевих, ні серед правоохоронців цю інформацію не підтвердили. Адже синагогу охороняють цілий рік.

Помічниця керівника Уманського міськвідділу міліції Леся Усенко запевнила, що таке було б не можливим.

Читайте також: Хасида депортують із України через наркотики

"Зараз на території паломництва працює зведена бригада правоохоронців. Всього 398 осіб. Додатково є також кінологи, вибухотехніки. Аби краще розумітися з прочанами, на допомогу українським правоохоронцям прибуло 15 ізраїльських полісменів. Територію паломництва та проживання прочан умовно розділили на 6 зон, через які проходить 42 маршрути по забезпеченню охорони громадського порядку", - розказала Леся Усенко.

Тож свято триває.

"Тільки не впадати у відчай"

За заповітом Цадика Нахмана, мудрець заповідав своїм учням щороку під час Рош-ха-Шану (Нового року) приїздити на його могилу та молитися. Серед обов'язкових молитв – Мінха, Маарив, Мусаф і десять псалмів Тикун – Аклалі. Паломники вірять, що вони допоможуть все змінити в житті. Також в цей період обов'язкова пожертва для бідних.

Обов'язковою умовою зустрічі Нового року є очищення водою. Для цього багатотисячний натовп вирушає до водоймища, котре знаходиться тут таки ( в Умані цей ставок називають "Мегометрівський" через розташування поблизу заводу). Тут розпочинаються не тільки співи, але й ритуальні танці.

Приїжджаючи зустрічати Новий рік, хасиди не беруть з собою жінок чи дочок. Взагалі в цей період, жінка, згідно вірування, може завадити повному очищенню. Тому навіть уманчанкам в районі паломництва з'являтися не бажано.

На сьогодні до Умані приїхали паломники з 20 країн світу. Найбільше, звісно, з Ізраїлю, а також з США, Франції, Італії, Німеччини, Бельгії, Великобританії, Мексики, Аргентини, і навіть з Австралії.

Розпочати паломництво на святі місця, віруючим вдалося лише з другої половини 80 -х років. Тоді потроху хасиди знову почали відвідувати могилу ребе Нахмана - і якщо в перші роки їх приїздило лише декілька сотень, то нині ця цифра зросла до 20 тисяч паломників.

В 1994 році Указом Президента України в Умані був створений Історико – культурний центр брацлавських хасидів, а на замовлення Всесвітньої ради брацлавських хасидів, тут було збудовано одну з найбільших в Європі синагог. Згодом, поруч з похованням, виріс чудовий дев'ятиповерховий готель та міква.

"Воістину, немає ніякого зла на світі. Все – добро, все – цілісне" – говорив Цадик Нахман.