За перші два тижні роботи сайту електронних петицій українці зібрали понад 25 тисяч підписів під п'ятьома зверненнями до президента. Петиції щодо вільного володіння зброєю, скасування розмитнення і акцизного податку на імпорт автомобілів та голосування депутатами по відбитку пальця – вже направлені на розгляд в Адміністрацію президента.

З 28 серпня на сайті президента для голосування за електронні петиції зареєструвалися понад 550 тисяч людей. З них приблизно 35% - кияни, повідомив керівник Центру розвитку інновацій Києво-Могилянської академії Сергій Лобойко в ефірі Громадського радіо.

"Вже наступного тижня президент реагуватиме на петиції, які першими подолали 25-тисячний бар'єр. М'яч на полі Адміністрації президента і тільки від того, чи буде належною реакція на петиції - залежить, чи бути в країні електронній демократії", - зазначив Лобойко.

Станом на сьогодні українці зібрали достатню кількість голосів під п'ятьома петиціями.

Першою стала петиція "про вільне володіння зброєю", яка набрала понад 30 тисяч голосів протягом першого тижня роботи сервісу. В Адміністрації президента вже заявили, що "перевірятимуть технічні параметри: як збиралися підписи, хто голосував, чи відповідають зареєстровані підписи закону України, чи не мали місце технічні маніпуляції".

Популярні новини зараз

Обличчя заросло волоссям: 26-річна африканка раптово перестала голитися і отримала вау-ефект

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Показати ще

Читайте також: Адміністрація Президента почне давати електронні відповіді на звернення

Другою петицією стала вимога "скасувати розмитнення і акцизний податок на імпорт автомобілів". Ініціатори зауважили, що чиновники "обіцяли скасування акцизу ще влітку, але не зробили". Через додатковий податок у 2% на импорт авто – обсяги ввезення нових машин в Україну значно скоротилися.

Третя петиція вимагає призначити Михайла Саакашвілі прем'єр-міністром України. Понад 30 тисяч підписів зібрали майже за тиждень. Текст петиції складається з двох речень: "Хай людина проведе нарешті в Україні реформи. Досить терпіти корупцію і затягування реформ".

Також по 25 тисяч голосів набрали петиції про голосування депутатами Верховної ради виключно за відбитками пальців та про скасування грошової застави для корупційних злочинців.

Згідно з законодавством, президент має відреагувати на петиції, які зібрали необхідну кількість голосів протягом 10 днів після завершення збору підписів.