Український уряд зумів «як слід» привітати своїх співвітчизників зі святом праці і побажати того, чого жадає кожен трудящий - якнайбільше роботи. Незважаючи на те, що безпосередньо, на щастя, ці слова хоча б не прозвучали, суть побажання стає зрозумілою з чергових змін «правил гри», які регулюють зобов'язання громадян з оплати тарифів за комунальні послуги.

Підвищили

Почнемо з умовно приємного. З 1 травня благородні українські державні діячі на 5,2% проіндексували нам найважливіші соціальні виплати - розмір мінімальної пенсії (з 1247 до 1312 гривень) і прожитковий мінімум (з 1544 грн на 1624 грн). Прохання не плутати другий показник з мінімальною заробітною платою (горезвісними 3200 гривень). Її в цьому році «піднімати» не будуть. Щоправда, не зовсім зрозуміло, чому в Кабміні вирішили, що +70 і +80 гривень до згаданих вище величин, в принципі, можуть когось врятувати або порадувати.

При тому, що ці кошти українцям доведеться тут же віддати у вигляді плати за чергове нововведення, що «поліпшує» стан галузі надання комунальних послуг, - так званої абонплати за опалення (введена з 1 травня 2017 року). Її розмір буде встановлений на плаваючому рівні 8-15% від вартості поставки однієї гігакалорії тепла в населеному пункті. Обов'язок зі сплати цієї суми - буде 100% (субсидія на неї не поширюватиметься). Платити будемо щомісяця. Найсмішніше, ці гроші, як стверджують чиновники, підуть на обслуговування мереж теплопостачання: профілактику, перевірки, випробування. Тобто на ті опції, які, грубо кажучи, і зараз входять до тарифу.

Знизили

Популярні новини зараз

"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію

Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини

Показати ще

Здавалося б, якщо «послуги», що входять до тарифу, надаватимуть і оплачуватимуться окремо, логічно було б їх з цього самого тарифу виключити. Але, судячи з усього, коли йдеться про прибуток, всім не до логіки.

При цьому, щоб українці не образилися, що їм щось «підвищили», Кабмін вирішив піти і на «зниження». Правда, як у казці про вершки і корінці, воно також ляже черговим тягарем на електорат. Адже знизять не що-небудь, а рівень соціальних норм споживання - той самий, який пов'язаний з субсидіями для тих, кого нові тарифи заганяють не просто в смуток.

Так ось, у рамках все того ж подарунка до Першотравня, замість торішньої субсидії на 330 кубів на опалення квартири площею 60 квадратних метрів, в наступному опалювальному сезоні дисконт нараховуватимуть тільки на 300 кубів.

Не краще справи йдуть і з іншими нормативами. Так, оновлена норма субсидії на електроенергію становитиме 51 кВт/год замість 65 кВт/год. Газу з початку травня можна буде споживати всього на 0,5 кубометра менше - 5 кубометрів замість 5,5.

Вирівняли

До речі, стосовно цих «інших» комунальних благ, судячи з усього, потрібно готуватися до підвищення і їхньої вартості. Наприклад, з 1 травня почнуть по-новому формувати роздрібні тарифи на електроенергію. І, хоча «по-новому» будуть платити поки споживачі першого і другого класу напруги (НЕ жителі багатоквартирних будинків), ймовірність того, що вартість електроенергії продовжить рости, доки не вирівняється «для всіх» - залишається надвисокою.

Заморозили

Це якщо не влаштують так, як вчинили з опаленням, і не введуть абонплату, наприклад, «за дроти». Чому такий варіант вірогідний - все просто. Згадайте хоча б про «загальмоване», але, тим не менш, не скасоване розпорядження про введення абонплати за підключення до газової труби.

Не підняли

При тому, що в Україні постійно зростають тарифи на всі види комунальних послуг, майже досягши позначки європейських країн, заробітні плати, як ми вже говорили, залишаються на колишньому рівні. Це сумно. Тим не менш, подяку нашому уряду можна висловити хоча б за те, що він поки що вчергове не підняв пенсійний вік. Судячи з усього, ця подяка буде дійсною ще місяці зо два.

Не сказали

Ну, і найголовніше. Воно, як завжди, залишається неозвученим. Річ у тім, що в гонитві за вислугою перед МВФ, якою наші чиновники, власне, і прикривають свої геніальні перетворення економіки України, наш уряд забуває розповісти одну цікаву річ. Виявляється, крім того, що у всіх країнах з приблизно таким самим рівнем тарифів за комунальні послуги і набагато більшим рівнем середнього доходу населення, існує ще і конкуренція на ринку постачальників цих самих послуг. Таким чином, щасливі жителі цих земель і міст не тільки можуть обрати собі контрагента з найкращою пропозицією за співвідношенням критеріїв ціна/якість, але і вплинути на ці показники за допомогою головного інструменту, що стоїть на захисті прав громадян, - інституту державної влади, непідконтрольного олігархам.