До кінця року ковбасні вироби подорожчають на 35-50 %, прогнозують у консалтинговій компанії AR-group. Подорожчання пов'язують із збільшенням вартості м'яса. Воно подорожчало через підняття вартості газу, електроенергії і тваринних кормів.

"Передумови для подорожчання справді є. Однак основною причиною є подорожчання імпортних м'яса та спецій, а також ймовірна девальвація гривні восени. Наші ковбаси більше залежні не так від вітчизняної продукції, як від іноземної. Справа в тому, що нашого м'яса для ковбас бракує, тому наші підприємства закуповують імпортне, - говорить "Знай" Микола Верницький, директор консалтингової компанії "Проагро".

Читайте також Україна експортуватиме молоко в ЄС та сир до Казахстану

За його словами українське м'ясо гіршої якості, ніж іноземне. Тому вітчизняні м'ясні продукти на 82 відсотки складаються із іноземної сировини.

"Наше м'ясо здебільшого рихле, а має бути плотним і не розсипатися. Часто вітчизняні виробники ковбас йдуть простішим шляхом – закуповують за кордоном не м'ясо, а готовий імпортний ковбасний фарш. Там же закуповують спеції і на своїх підприємствах в Україні просто все змішують", - зазначає Микола Верницький.

Популярні новини зараз

Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Показати ще

Читайте також В Україні рекордний врожай зернових - 64 млн тонн

Більше половини складових у ковбасах ніяк не пов'язані із м'ясом. Вони за останній рік подорожчали удвічі більше за м'ясне наповнення.

"І це не означає, що всі ковбаси неякісні. Просто такі світові тенденції. Якщо просто зварити м'ясо, воно буде сірим і неприглядним, розвалюватиметься, швидко псуватиметься. Фарш теж матиме нетоварний вигляд. Аби ковбаса не розвалювалася, у неї додають харчові скріплювачі. Але навіть із ними варене м'ясо чи фарш виглядає непривабливо. Через це додають фарбники, ковбаса стає рожевою та апетитною. Будь-яке варене м'ясо має не яскраво виражений смак. Аби він був різкіший, додають підсилювачі смаку, аби зберігалося довше, - консерванти", - пояснює фахівець.

Завдяки іноземним технологіям ковбаса першого гатунку за смаком часто краща за вищий гатунок. Різниця між ними лише у способі виробництва і кількості м'яса.

"Цим користуються виробники. Вони розуміють, якщо підвищать ціни, то позбудуться багатьох постійних покупців. Тому вони намагатимуться підвищувати ціни плавно. Розроблятимуть нові сорти, де свинину замінятимуть курятиною, конину - свинино. Додаватимуть туди побільше спецій. Таким чином і ціна підвищуватиметься не сильно, і споживачам ковбаса подобатиметься", - прогнозує Микола Верницький.

Читайте також У Луцьку пригощали найбільшою в Україні вареною ковбасою

Він вважає, що кращим варіантом компенсації осіннього подорожчання була б зменшена націнка торгових мереж і ковбасних кіосків.

"Кожну палку ковбаси вони продають дорожче на 70-80 відсотків собівартості. Навіть збільшення цін на м'ясні вироби минулої осені не примусило їх переглянути політику своїх цін", - каже фахівець.

Нагадаємо, в середньому палка ковбаси вищого ґатунку зараз коштує 140-150 гривень.