Жителі чорнобильської зони підозрюють, що ліс у Чорнобилі навмисне підпалили, щоб приховати масову вирубку зараженої радіацією деревини.

"У Чорнобильській зоні щороку горить ліс і нікого це не хвилювало, просто масштаби були не такі жахливі. Але справа в тому, що раніше і не вивозили таку величезну кількість дерева. Торік розпочали масштабну вирізку лісу в районі села Дитятки, Терехов і Карагод. Над дорогою ліс начебто стоїть, але всередині все вирізане ", - розповів "Знай" мешканець Чорнобиля Олексій.

Чоловік скаржиться, що крім лісу також масово вивозять радіоактивний метал, який знаходиться на території ЧАЕС і зони відчуження. Звичайні браконьєри просто приїджають в Чорнобиль за рибою і грибами, які потім вивозять на столичні ринки.

Місцеві жителі кажуть, що все це покривають правоохоронці, які працюють в зоні.

"Міліціонери з ними у долі, адже як ще вивезти через КПП вантажівки з деревом, труби, навіть вертольоти іржаві повивозили!", - Каже Олексій.

Популярні новини зараз

Додаткова підтримка пенсіонерів: нова виплата 944 грн на місяць

Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

Показати ще

Раніше у Держагенстві з питань зони відчуження заявляли, що деревина і метал дійсно вивозяться на законних підставах. Матеріал нібито проходить процедуру дезактивації. Далі метал продають з аукціону на металургійні комбінати, а деревину, на виготовлення меблів.

Екологи в ефективності таких заходів сумніваються.

"Неможливо провести повну дезактивацію, тим більше з нашими технологіями. Дерево і метал можуть очистити так, щоб не дзвенів дозиметр. Але радіонукліди дуже важка штука, вони не завжди уловлюються приладом, але несуть величезну шкоду", - розповів еколог Василь Черпак.

Читайте по темі: Показали фото пожежі у Чорнобильській зоні

Нагадаємо, у Чорнобильській зоні відчуження другу добу горить ліс. Вогонь охопив 320 гектарів посадок в районі села Буряківка, Глінка, Рудня-Іллінецька і Луб'янка.

Виконуючий обов'язки голови ГСЧС Зорян Шкіряк повідомив, що до гасіння пожежі залучено 51 одиниця техніки та 305 осіб. Від ГСЧС - 39 одиниць техніки, у тому числі три пожежних літаки і два вертольоти, а також 253 рятувальника.

Правоохоронці розглядають дві причини займання - навмисний підпал та необережне поводження з вогнем.